Linkovi

Pulicerove nagrade novinarima koji su pratili pandemiju, rasne proteste


Pulitzer Prize medallion, on texture, partial graphic
Pulitzer Prize medallion, on texture, partial graphic

Reuters i Mineapolis Star Tribune osvojili su Pulicerove nagrade za izvještavanje o rasnoj nejednakosti i radu američke policije dok su New York Times i Atlantic nagrađeni za praćenje pandemije COVID19 - dvije teme koje su dominirale u naslovima protekle godine. 

Star Tribune osvojio je Pulicerovu nagradu 2021. za izvještavanje o aktuelnim događajima zbog svog "efikasnog, autoritativnog i iznijansiranog praćenja" ubistva George Floyda u maju prošle godine, dok su Reuters i Atlantic podijelili nagradu za novinarsko objašnjavanje te teme.

AP osvojio je dvije Pulicerove nagrade za fotografiju za praćenje protesta zbog rasne nejednakosti i strahovitih posljedica koronavirusa na stariju populaciju.

Darnela Frejžer - tinejdžerka koja je telefonom snimila ubistvo - dobila je posebnu nagradu. Cilj nagrade Darneli Frejžer bio je da se istakne "ključna uloga građana u potrazi novinara za istinom i pravdom", saopštio je odbor za dodjelu Pulicerove nagrade.

AP i New York Times su osvojili po dva Pulicera, najprestižnije nagrade u novinarstvu, koje su prvi put dodijeljene 1917, kada ih je izdavač Džozef Pulicer zavještao u svom testamentu Univerzitetu Columbia u New Yorku.

Nagrada za fotografiju pripala je glavnom fotografu AP-a u Španiji, Emiliju Morenatiju, koji je snimio potresan prizor starijeg para koji se grle kroz plastičnu zavesu, radnike u mrtvačnici, u zaštitnim odijelima, kako iznose tijela preminulih i ljude koji su podnosili krizu u izolaciji. Pulicera za fotografiju u domenu najnovije vijesti podelilo je 10 fotografa AP-a koji su pratili proteste poslije ubistva Džordža Flojda.

New York Times osvojio je nagradu za javnu službu za praćenje pandemije koje je žiri opisao kao "hrabro, sveobuhvatno i dalekosežno", čime je popunjen "vakuum podataka" za javnost. Vesli Moris, novinar New York Timesa, dobio je nagradu za kritiku, za članke o prelamanju rase i kulture.

Nagrada za novinarski komentar pripala je Majklu Polu Vilijamsu iz Richmond Times-Dispatcha u Virdžiniji za seriju kolumni o uklanjanju spomenika vojnicima Konfederacije u Ričmondu poslije Flojdove smrti.

Boston Globe osvojio je Pulicera za istraživačko novinarstvo za seriju članaka koja je pokazala sistematski propust vlada pojedinačnih država da dijele informacije o opasnim vozačima kamiona.

Pulicerovu nagradu za književnost osvojila je Luiz Erdrič za roman "The Night Watchman".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG