Linkovi

SAD proširuju pristup internetu za Irance usred rastućih nemira


Protesti u Teheranu, 20 septembar 2022.
Protesti u Teheranu, 20 septembar 2022.

Sjedinjene Američke Države su 23. septembra objavile da ublažavaju izvozna ograničenja Iranu kako bi proširio pristup uslugama interneta koje je vlada ozbiljno ograničila usred protesta zbog smrti žene nakon što ju je uhapsila policija za moral.

Ministarstvo finansija je u izjavi navelo da nastoji povećati podršku slobodi interneta u Iranu putem ažuriranja generalne licence koja dopušta pristup određenim uslugama, softveru i hardveru nakon što je vlada 21. septembra ozbiljno ograničila internet.

Do ograničenja interneta je došlo nakon višednevnih nemira izazvanih smrću 22-godišnje Mahse Amini, koja je umrla u policijskom pritvoru nakon što je privedena zbog navodnog kršenja pravila odijevanja u vezi s hidžabom.

"Dok iranska vlada svojim građanima prekida pristup globalnom internetu, Sjedinjene Države poduzimaju korake kako bi podržale slobodan protok informacija i pristup informacijama temeljenim na činjenicama za iranski narod", stoji u saopštenju.

Zamjenik ministarke finansija Wally Adeyemo dodao je: "Dok hrabri Iranci izlaze na ulice protestujući zbog smrti Mahse Aminija, Sjedinjene Države udvostručuju svoju podršku slobodnom protoku informacija iranskom narodu. Ovim promjenama pomažemo iranski narod da bude opremljen da se suprotstavi vladinim naporima da ih nadzire i cenzuriše".

Adeyemo je rekao da će Washington nastaviti izdavati smjernice o tom pitanju u nadolazećim sedmicama.

Netblocks, grupa sa sjedištem u Londonu za posmatranje interneta saopštila je 21. septembra da je Iran sada podvrgnut najstrožim ograničenjima interneta od nasilnih protesta u novembru 2019. zbog naglog porasta cijene benzina.

Iranska vlada tvrdi da je Amini umrla od posljedica srčanog udara, ali njena porodica to osporava, govoreći da je pretučena pri hapšenju.

U izvještaju su korištene informacije Reutersa i AP-a
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG