Linkovi

Federalni sudija naredio da se okonča program za mlade imigrante


Arhiv - Delegacija apeluje na Demokratsku partiju da sačuva program Odložena akcija za novopridošle u dejtinjstvu ispred kancelarije senatorke Dianne Feinstein u Los Angelesu 3. januara 2018.
Arhiv - Delegacija apeluje na Demokratsku partiju da sačuva program Odložena akcija za novopridošle u dejtinjstvu ispred kancelarije senatorke Dianne Feinstein u Los Angelesu 3. januara 2018.

Federalni sudija u Texasu u petak je naredio okončanje programa iz vremena administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame, koji je spriječavao deportaciju nekih imigranata koji su dovedeni u SAD kao djeca. 

Sudija Andrew Hanen​ presudio je u korist Texasa i još osam konzervativnih država koje su podnijele tužbe da bi se zaustavio program nazvan Odložena akcija za novopridošle u djetinjstvu, poznat po skraćenici DACA - koji je pružao ograničenu zaštitu od deportacije oko 650.000 ljudi.

Oni koji su već prijavljeni u program neće izgubiti zaštitu, ali je Hanen zabranio obradu novih aplikacija.

Odlukom federalnog suda, predsjednik Joe Biden, koji je tokom predizborne kampanje obećao će sačuvati program ili uvesti nešto slično njemu, sada ima vrlo ograničene mogućnosti za neku nesporednu akciju. To je druga presuda nekog federalnog sudije u Texasu kojom su zaustavljeni Bidenovi planovi za imigraciju, nakon što je sud zabranio primjenu Bidenove uredbe o odlaganju većine deportacija na 100 dana.

Predsjednik Biden je predložio zakon kojim bi se pružio put ka državljanstvu oko 11 miliona ljudi koliko se procjenjuje da žive u SAD bez potrebnih dokumenata. Takođe je naredio federalnim agencijama da pokušaju da sačuvaju program.

Pristalice programa DACA, od kojih su se neki obratili sudiji Henenu sa zahtjevom da sačuva program, izjavili su da je neophodno da Kongres usvoji zakon kojim bi se trajno riješio njihov status. Henen je izjavio da Kongres mora da raguje ukoliko SAD žele da pruže zaštitu programa DACA useljenicima poznatim pod imenom "sanjari".

Države koje su podnijele tužbu tvrdile su da bivši predsjednik Barack Obama 2012. nije imao ovlaštenje da formira program DACA jer se njime zaobišao Kongres. Države su takođe tvrdile da program iscrpljuje njihove obrazovne i zdravstvene resurse.

Pored Texasa, tužbe su podnijele Alabama, Arkansas, Kansas, Louisiana, Mississippi, Nebraska, Južna Carolina i Zapadna Virginia - države koje su u tom trenutku imale republikanske guvernere ili sekretare za pravosuđe.

Meksičko-američki fond za pravnu odbranu i obrazovanje kao i kancelarija državnog tužuioca New Jerseyja, koji su branili program u ime grupe korisnika DACA-e, tvrdili su da je Obama imao ovlaštenje da uvede program, te da države nemaju osnove za tužbu jer nisu pretrpjele nikakvu štetu zbog programa.

Dok se DAXA često opisuje kao program za mlade imigrante, mnogi njegovi korisnici žive u SAD već deset godina ili duže, nakon što su dovedeni u zemlju bez dozvole, ili su ostali i poslije isteka viza. Liberalni Centar za američki napredak kaže da oko 254.000 djece u Americi ima bar jednog roditelja koji se oslanja na zaštite programa DACA. Neki od njegovih korisnika već imaju i unuke.

Vrhovni sud je ranije presudio da je pokušaj bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da okonča DACA program 2017 - bio nezakonit. Sudija iz New Yorka u decembru je naredio Trumpovoj administraciji da ponovo uspostavi program koji je uveo Obama.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG