Linkovi

SAD: Prodavat ćemo Kini poluprovodnike, ali ne i one najmoćnije


Američka ministrica trgovine Gina Raimondo govori na konferenciji za novinare u tokom posjete Kini, 30. august 2023.
Američka ministrica trgovine Gina Raimondo govori na konferenciji za novinare u tokom posjete Kini, 30. august 2023.

Sjedinjene Države će nastaviti prodaju kompjuterskih poluprovodnika Kini, ali ne i onih najmoćnijih "koje Kina želi za svoju vojsku", rekla je u nedjelju ministrica trgovine Gina Raimondo.

SAD „nikada neće prodati naše najmoćnije poluprovodnike [umjetne inteligencije]” Kini, rekla je Raimondo za CNN-ovu emisiju State of the Union.

Raimondo se nedavno sastala u Pekingu s kineskim zvaničnicima i razgovarala o nizu američko-kineskih poslovnih i trgovinskih pitanja.

Za CNN je rekla da je kineskim zvaničnicima rekla da zna da je Peking hakovao njenu e-poštu prije njenog putovanja krajem augusta.

„Oni su sugerirali da nisu znali za to i sugerirali su da to nije bilo namjerno. Ali mislim da je bilo važno da sam to stavila na sto i da im kažem da je teško izgraditi povjerenje kada imate takve postupke”, rekla je Raimondo.

Raimondo je kineskim zvaničnicima rekla da otežavaju američkim kompanijama poslovanje u Kini.

Dok Sjedinjene Države i Kina održavaju trgovinu vrijednu više od 700 milijardi dolara godišnje, eskalacija napetosti posljednjih godina učinila je to još većim izazovom za američke kompanije u Kini.

Sjedinjene Države i Kina su dvije najveće svjetske ekonomije.

„Sukob nije u ničijem interesu. Moramo odgovorno upravljati konkurencijom. To je dobro za Ameriku. To je dobro za svijet”, rekla je Raimondo.

Kineski premijer Li Qiang je rekao američkoj ministrici trgovine tokom posjete Kini da „zdravi ekonomski odnosi i trgovinska saradnja neće biti od koristi samo za naše dvije zemlje, već i za cijeli svijet”.

XS
SM
MD
LG