Linkovi

SAD priprema novi krug sankcija protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa


4일 알레포 공항 인근에서 정부군에 대항해 총을 겨누는 반군 병사.
4일 알레포 공항 인근에서 정부군에 대항해 총을 겨누는 반군 병사.

Sankcije bi bile usmjerene na petrokemijsku industriju Irana, sprečavajući strane kompanije da ulažu u, primjerice, rafinerije nafte

Sjedinjene Države pripremaju novi krug sankcija protiv Irana koje će, prema riječima nekih neimenovanih američkih dužnosnika, staviti Teheran pod dosad neviđeni stupanj međunarodne izolacije. Navodno bi sankcije mogle biti objavljene već u ponedjeljak, a bile bi usmjerene na petrokemijsku industriju te zemlje, pokušavajući spriječiti strane kompanije da ulažu u, primjerice, rafinerije nafte. Prema američkim dužnosnicima, strane kompanije koje bi prekršile te sankcije našle bi se odrezane s američkog tržišta, a europske zemlje bi mogle uvesti iste sankcije kasnije slijedeći tjedan.

Iran je sve izoliraniji, izjavio je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Tom Donilon, istaknuvši da, uz Sjedinjene Države, i Kina i Rusija također žele osigurati da Iran ne razvije nuklearno oružje. U petak su te dvije zemlje pokušale ublažiti ton rezolucije UN-ove agencije za atomsku energiju, koja je vrlo kritična prema Teheranu, no, i one su izrazile – citiramo – 'duboku i rastuću zabrinutost' zbog nuklearnih aktivnosti Irana.

XS
SM
MD
LG