Linkovi

U zaključanoj prikolici kamiona u Teksasu život izgubilo najmanje 50 migranata


Mesto na kojem je pronađena prikolica sa 46 mrtvih
Mesto na kojem je pronađena prikolica sa 46 mrtvih

U napuštenoj prikolici kamiona u San Antoniu pronađeno je 46 mrtvih. Pretpostavlja se da je riječ o migrantima koji su krijumčareni iz Meksika. Šesnaestoro je hospitalizovano, uključujući i četvoro djece. Bili su dehidrirani, a u prikolici nije pronađena voda. Broj žrtava ubrzo je porastao na 50.

SAN ANTONIO (AP) — Radnik iz San Antonija čuo je pozive za pomoć iz kamiona oko 6 ujutru i otkrio užasnu scenu, rekao je šef policije Vilijem Mekmanus.

Gradonačelnik San Antonija Ron Nirenberg kazao je da su "svih 46 poginulih vjerovatno imali porodice i pokušavali da nađu bolji život".

Ovo je jedna od najsmrtonosnijih migratnskih tragedija. Hiljade ljudi su već stradale pokušavajući iz Meksika, Hondurasa, El Salvadora da stignu u SAD. Jedna od skorijih tragedija je i utapanje dvogodišnje djevojčice i njenog oca u rijeci Rio Grande, kada su hteli da pređu u SAD.

Nije utvrđeno iz kojih su tačno zemalja došli migranti stradali u kamionu, kao i koliko su bili u toj prikolici.

Južni Teksas je već duže vreme mjesto gdje se ilegalno prelazi granica. Migranti se krijumčare u vozilima koje prolaze kontrolu granične policije u San Antoniu.

Nadležni su rekli da su migranti vjerovatno stradali od toplotnog udara i iscrpljenosti, te da nije bilo rashladnog uređaja, iako je riječ o hladnjači. Ali, temperature napolju su veoma visoke, idu i do 40 stepeni.

Guverner Teksasa, republikanac Greg Abot, na Twitteru je krivicu svalio na predsjednika SAD.

"Ove smrti idu na Bidenov račun i njegove politke otvorenih granica", kaže Abot.

Migranti, uglavnom iz Meksika, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, bili su izbacivani iz SAD više od 2 miliona puta zbog toga što tokom pandemije nisu imali pravo da traže azil. Ali, ništa ih nije sprječavalo da pokušavaju ponovo da pređu u SAD, jer ne bi trpili nikakve posljedice ako budu uhvaćeni u ilegalnom prelasku granice.

Američka služba za granice i carine saopštila je da je u periodu od septembra 2019. do septembra 2020. na jugozapadnoj granici SAD poginulo 557 migranata, što je duplo više nego u godini prije toga i najveći broj stradalih od 1998. Većina smrti je bila uzrokovana toplotnim udarima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG