Linkovi

FBI radi na prevenciji širenja domaćeg terorizma putem Interneta izgradnjom tijesnih veza s lokalnim zajednicama


FBI radi na prevenciji širenja domaćeg terorizma putem Interneta izgradnjom tijesnih veza s lokalnim zajednicama
FBI radi na prevenciji širenja domaćeg terorizma putem Interneta izgradnjom tijesnih veza s lokalnim zajednicama

Dio posla je poduka mladih o opasnostima modernog društva, o drogi, kriminalu i o internetu, gdje se lako može pasti pod utjecaj ekstremističke ideologije

Internet olakšava komunikacije svih vrsta, uključujući ideje terorista i drugih ekstremista. Ovdje u Sjedinjenim Državama Savezni istražni ured FBI surađuje s čelnicima lokalnih zajednica na prevenciji širenja domaćeg terorizma putem interneta. Elizabeth Lee izvješćuje o jednoj takvoj suradnji FBI-ja s muslimanskim centrom u okolici Washingtona.

Sajjad Ahmad je koordinator za sport u ADAMS centru muslimanskoj društvenoj organizaciji u mjestu Dulles. On zna puno o sportu, a i dobro poznaje lokalne tinejdžere, te kaže da je dio njegovog posla poduka mladih o opasnostima modernog društva, o drogi, kriminalu i o – internetu: „To je odličan izvor podataka, no može te uvesti u nepriliku“.

Nepriliku poput one kad mladi, koje je lako impresionirati, padnu pod utjecaj ekstremističke ideologije. Tako je pet Amerikanaca iz okolice Washingtona optuženo da su koristili Internet radi izvođenja terorističkih napada.

Brett Hovington je u Saveznom istražnom uredu, FBI-ju, zadužen za odnose s lokalnim zajednicama. Na nedavnom kongresnom svjedočenju o domaćem terorizmu, agent Hovington je izjavio da je stvaranje tijesnih veza s lokalnim zajednicama ključno za prevenciju ekstremizma: „Teško je identificirati usamljenog vuka, to je jedan od naših najvećih problema, skoro je nemoguće to postići bez pomoći zajednica i gradjana koji će imenovati takve osobe“.

Hovington kaže da je jedan od načina izgradnje povjerenja kroz neku od 56 gradjanskih akademija koje je FBI organizirao po Americi čiji su sudionici pripadnici raznih društvenih skupina.

Farooq Syed, predsjednik ADAMS centra, član je te akademije i kaže da je zahvaljujući njoj stekao bolje razumijevanje o FBI-ju te naučio neke korisne stvari koje može podijeliti s članovima svoje zajednice: „Postoje brojne negativne predrasude o FBI-u u zajednici. Jedna od stvari koju sam ovdje naučio je da nema više kompjutora u spavaćim sobama, oni se moraju koristiti samo u kuhinji gdje možemo vidjeti sto djeca s njima rade“.

No bolje razumijevanje FBI-ja od strane članova lokalnih zajednica je samo jedan dio formule; svi se slažu da povjerenje treba ići u oba smjera.

„Primjetio sam da su zajednice otvorenije kada im se ne pristupa sa stajališta da sve o njima već znamo, već kada od njih tražimo da nam budu partneri, kad ih zamolimo da nas nauče o njihovim običajima,“ kaže agent Hovington.

Syed kaže da želi dovesti svoj odnos s FBI-jom na višu razinu: „Ja ne promičem ovo partnerstvo sa Saveznim istražnim uredom samo na razini zajednice, već i u vezi zapošljavanja“. Syed potiče mlade u ADAMS centru da razmisle o karijeri u redovima FBI-ja, čime bi pojačali veze muslimanske zajednice s službama sigurnosti.

XS
SM
MD
LG