Linkovi

SAD: Predstavnički dom usvojio masivan budžet za odbranu


The light in the cupola of the Capitol Dome is illuminated, in Washington, Oct. 6, 2021.
The light in the cupola of the Capitol Dome is illuminated, in Washington, Oct. 6, 2021.

Zastupnici u Zastupničkom domu SAD-a odobrili su u utorak navečer zakon koji će osigurati 768 milijardi dolara za vojsku, za fiskalnu 2022. godinu.

Usvajanje zakona sa 363-70 glasova došlo je nakon sedmica neobično sporne rasprave o godišnjem proračunu za obranu zbog brojnih pitanja. Konačna verzija, koja je izrađena na sjednicama iza zatvorenih vrata između čelnika iz Predstavničkog doma i američkog Senata, uključuje stvaranje neovisne komisije za istragu 20-godišnjeg rata Sjedinjenih Država u Afganistanu, 300 milijuna dolara pomoći Ukrajinskim oružanim snagama, te izjava potpore odbrani Tajvana koji je Kina obećala anektirati, čak i silom. Također zabranjuje Ministarstvu obrane da kupuje bilo kakve predmete koje proizvode muslimanski Ujguri koji su zatočeni u kineskoj regiji Xinjiang.

Prijedlog zakona također stvara novog, neovisnog posebnog tužitelja za žrtve koji će rješavati navode o silovanju, seksualnim napadima i drugim teškim zločinima, uklanjajući te ovlasti redovnih vojnih zapovjednika.

No, nekoliko je drugih stavki izbačeno iz zakona prije konačnog glasanja, uključujući ukidanje mjere donesene 2002. godine kojom je odobrena vojna sila protiv Iraka i mjere koja zahtijeva da se žene registriraju u sistem koji poziva Amerikance u vojsku tijekom rata, čemu su se oštro protivili konzervativci koji se protive prisiljavanju žena da se bore u nacionalnim ratovima.

Konačni iznos zakona bio je 24 milijarde dolara veći od onoga što je predsjednik Joe Biden tražio u svom početnom prijedlogu proračuna. Mjera se sada prenosi Senatu, za koji se očekuje da će dati svoje konačno odobrenje tokom sedmice.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG