Linkovi

Američki zamjenik državnog sekretara pozvao Predsjedništvo BIH da donosi odluke o reformama u vlasti


Povod razgovora članova Predsjedništva BiH i američkih zvaničnika je obilježavanje 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Sastanku putem videolinka prisustvovali su zamjenik državnog sekretara Stephen E. Biegun, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Matthew Palmer, prva zamjenica pomoćnika državnog sekretara Maureen Cormack, pomoćnik državnog sekretara SAD-a za evropske i azijske poslove Philip Reeker i američki ambasador u BiH Eric Nelson.

State Department je saopštio da je Biegun pozvao je Predsjedništvo da u potpunosti ispuni obećanje mira donošenjem odluka o reformama u vlasti koje su neophodne kako bi se omogućio proces evroatlantske integracije za BiH.

„Napomenuo je da SAD duboko cijene svoje dugotrajno partnerstvo sa BiH, podržavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, te nastavljaju biti pouzdan partner posvećen ostvarenju zajedničkog cilja – demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH koja je na putu ka potpunoj evroatlantskoj integraciji”, navodi se u saopštenju State Departmenta.

Prema saopštenju Predsjedništva BiH, članovi Predsjedništva naglasili su ključnu ulogu SAD-a u uspostavi mira i stabilnosti u BiH, te su zahvalili na dosadašnjoj pomoći SAD-a u sprovođenju bitnih reformskih procesa.

Jedna od tema sastanka je bila i ekonomija, a iz Predsjedništva o toj temi je rečeno: „Najavljeno je potpisivanje Memoranduma o ekonomskoj saradnji između BiH i SAD-a u oblastima infrastrukturte, energetike, digitaliziciji kao i o američkim investicijama u BiH.”

Phillip Reeker je rekao da Sjedinjene Države ostaju čvrst partner u provođenju reformi i ispunjavanju uslova za napredak ka evroatlantskim integracijama, ali i da Predsjedništvo BIH treba zadržati „lidersku poziciju u budućim koracima koje treba preduzeti na putu ka EU, kao i u provođenju drugih reformi koje će omogućiti bolјi život građanima BiH”.

Članovi Predsjedništva BiH su rekli da će institucije BiH nastaviti ispunjavati uslove za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, kaže se u saopštenju Predsjedništva BiH.

Sjedinjene Države, od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, obezbijedile dvije milijarde dolara pomoći za Bosnu i Hercegovinu, uključujući i iznos od preko 4 miliona američkih dolara pomoći za borbu protiv COVID-19, navodi State Department.

XS
SM
MD
LG