Linkovi

Ko su dobitnici Predsjedničke medalje slobode?


Predsednik Džo Bajden uručuje Predsedničku medalju slobode fudbalerki Megan Rapino na ceremoniji u Vašingtonu (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Predsednik Džo Bajden uručuje Predsedničku medalju slobode fudbalerki Megan Rapino na ceremoniji u Vašingtonu (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Gimnastičarka Simon Bajls i Megan Rapino, dvostruka pobjednica Svjetskog prvenstva u fudbalu, bile su među 17 Amerikanaca kojima je predsjednik Joe Biden uručio Predsjedničku medalju slobode u Bijeloj kući u četvrtak.

Najviše civilno odlikovanje u SAD dodjeljuje se onima koji pružaju "posebno vrijedan doprinos bezbjednosti ili nacionalnom interesu Sjedinjenih Država, svjetskom miru, kulturnim ili drugim značajnim javnim ili privatnim poduhvatima".

Simon Bajls, koja je ukupno osvojila 32 medalje na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima, izvodila je tačke u kojima je prkosila gravitaciji i na OI u Tokiju postala zagovornica mentalnog zdravlja sportista.

"Kada ona stoji na podijumu, vidimo ko je i šta je - osoba sa apsolutnom hrabrošću da svoj privatni bol pretvori u višu svrhu, da stane i govori za one koji ne mogu da sami sebe brane", rekao je Biden.

Najmlađa dobitnica Medalje slobode ikada, 25-godišnja sportistkinja svjedočila je pred senatskim odborom za pravosuđe da Američki gimnastički savez i olimpijski zvaničnici nisu preduzeli korake da zaustave seksualno zlostavljanje koje su gimnastičarke pretrpile od timskog ljekara Lerija Nasara.

"Danas je dodala svojoj kolekciji još jednu medalju - kako ćete naći mjesto i za nju?", pitao ju je Biden.

Megan Rapino, fudbalerka karakteristične ružičaste kose, vatrena liderka na terenu i van njega, osvojila je olimpijsko zlato 2012, i postala istaknuti borac za jednakost u platama muškaraca i žena, tokom pravnog spora svog tima sa američkom fudbalskom organizacijom.

"Megan je borac za ključnu američku istinu - da svako ima pravo da bude tretiran sa dostojanstvom i poštovanjem", kazao je Bajden.

Rapino je primila medalju rukujući se sa Bdenom kome je namignula, noseći belo odelo sa inicijalima "BG" izvezenim na kragni, što je po svemu sudeći bila aluzija na Britni Grejner, košarkašku zvezdu koja je u pritvoru u Rusiji od februara pod optužbom za posedovanje droge.

Predsednik Džo Bajden sa Sindi Mekejn, udovicom senatora Džona Mekejna prilikom uručenja medalje slobode, 7. jula 2022.
Predsednik Džo Bajden sa Sindi Mekejn, udovicom senatora Džona Mekejna prilikom uručenja medalje slobode, 7. jula 2022.

Među ostalim dobitnicima medalje su pokojni senator Džon Mekejn, bivša članica Predstavničkog doma Gebi Gifords, koja je preživjela oružani napad i sada je poznata zagovornica sprječavanja oružanog nasilja, kao i Oskarovac Denzel Vašington.

Posthumno su odlikovani i bivši predsjednik unije američkih sindikata AFL-CIO Ričard Trumka, kao i osnivač kompanije Apple Stiv Džobs.

"Ja sam čovjek koji je podstakao Džona Mekejna da se kandiduje za položaj", rekao je Biden. "Znao sam da ima nevjerovatnu hrabrost, intelekt i savjest".

Među odlikovanima su takođe časna sestra i aktivistkinja Simon Kembel, bivša predsjednica Univerziteta Teksasa u Braunsvilu Hulieta Garsija, sveštenik Aleksandar Karlucos, otac palog američkog vojnika Kizr Kan, medicinska sestra Sandra Lindzi, aktivisti za građanska prava Dajen Neš i Fred Grej, bivši senator Alen Simpson, brigadni general Vilma Vot i aktivista Raul Izagir.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG