Linkovi

Zaključci iz Michigana: Predsjednički izbori pokazuju znakove upozorenja za Trumpa i Bidena


Aktivistkinja Natalia Latif snima znak Neopredijeljenog glasanja na govorničkom podiju tokom okupljanja u noći izbora u Dirbornu
Aktivistkinja Natalia Latif snima znak Neopredijeljenog glasanja na govorničkom podiju tokom okupljanja u noći izbora u Dirbornu

Joe Biden i Donald Trump lako su pobijedili na predizborima svoje stranke u Michiganu, ali rezultati u utorak su pokazali da oba kandidata imaju razloga za zabrinutost u svojoj kandidaturi da osvoje državu u novembru.

“Neopredijeljeno” glasanje na predizborima demokrata u Michiganu bilo je prvi pokazatelj kako bi reakcija predsjednika Bidena na vođenje rata Izrael-Hamas u Gazi mogla utjecati na njegovu kampanju za reizbor. Trump je pobijedio na predizborima s velikom razlikom, ali podrška rivalki Nikki Haley još jednom je pokazala da neki republikanski glasači možda sumnjaju da bi bivšem predsjedniku dali još četiri godine na općim izborima.

Michigan je bio posljednje veliko glasanje na predizborima prije Super utorka, a obje strane su pomno pratile implikacije za novembarske opće izbore u jednoj od nekoliko država koje su ostale.

Biden je sada krenuo prema pobjedama nad manje poznatim kandidatima u Južnoj Karolini, Nevadi i New Hampshireu. Rezultati od utorka pokazuju da je njegova pozicija i dalje jaka u Michiganu, koji je Biden vratio u demokratsku kolonu 2020.

Trump je pobijedio na svih pet državnih takmičenja, uključujući Južnu Karolinu, matičnu državu rivalke Haley. On sada kreće u Super utorak, kada 15 država i jedna teritorija održavaju republikanska takmičenja za nominaciju, kao najveći favorit za osvajanje republikanske nominacije.

Michigan je bio jedna od tri takozvane države plavog zida, uključujući Viskonsin i Pensilvaniju, koje je Trump osvojio 2016. On je unaprijed predvidio veliku pobjedu.

Samo 16 od 55 republikanskih predsjedničkih delegata u Michiganu biće određeno primarnim rezultatima, dok će preostali delegati biti raspoređeni tokom konvencije 2. marta. Trumpova očekivana dominacija na državnoj konvenciji, na kojoj će lokalni aktivisti igrati ključnu ulogu, odlučit će o raspodjeli preostalih 39 delegata GOP-a.

Neki demokrati izražavaju bijes zbog Gaze 'neopredijeljenim' glasanjem

Michigan je postao žarište demokratske frustracije u vezi s akcijama Bijele kuće u sukobu Izrael-Hamas. Ima najveću koncentraciju Arapskih Amerikanaca u zemlji.

Taj gnjev je došao do izražaja u utorak kada su neki birači označili "neopredijeljeni" na svom glasačkom listiću na predizborima demokrata. Biden je i dalje dominirao na predizborima, ali rezultat bi mogao biti zabrinjavajući u državi koju je osvojio s manje od 3% u 2020. i vjerovatno ne može priuštiti da izgubi ove godine.

Organizatori pokreta su namjerno zadržali niska očekivanja, jer su tek prije nekoliko sedmica ozbiljno započeli svoje djelovanje. Kampanja "Slušaj Mičigen" koja je organizovala akciju rekla je da se nadaju 10.000 glasova, ukazujući na Trumpovu pobjedu od manje od 11.000 glasova u 2016. kako bi pokazala značaj tog broja.

XS
SM
MD
LG