Linkovi

SAD prešle broj od 700.000 smrtnih slučajeva od COVID19


Znak koji usmjerava vozače na punkt za testiranje na Kovid 19, u Takvilu, južno od Sijetla, Vašington, 22. septembra 2021.
Znak koji usmjerava vozače na punkt za testiranje na Kovid 19, u Takvilu, južno od Sijetla, Vašington, 22. septembra 2021.

Sjedinjene Američke Države su premašile broj od 700.000 smrtnih slučajeva od COVID19, najviše na svijetu.

Prema podacima Resursnog centra za koronavirus Džons Hopkins, SAD su do petka uveče zabilježile 700.258 smrtnih slučajeva.

Brazil ima drugi najveći broj umrlih na svijetu, sa 597.255. Indija ima 448.339 umrlih, Meksiko, 277.507 i Rusija, 204.424, podaci su Džons Hopkinsa.

U svijetu je skoro 4,8 miliona ljudi umrlo od COVID19.

Američki zdravstveni zvaničnici kažu da se broj slučajeva u Sjedinjenim Državama smanjuje posljednjih nedelja. Međutim, iako je najnoviji talas dostigao vrhunac u cijeloj zemlji, neke države, posebno na sjeveru, bilježe porast broja slučajeva.

Kalifornija je postala prva država koja je objavila obaveznu vakcinaciju za đake nakon što je Uprava za hranu i lijekove (FDA) formalno odobrila vakcine protiv COVID19 za mlađe starosne grupe.

Trenutno je vakcina Pfizer-BiooNTech u potpunosti odobrena za osobe starije od 16 godina i odobrena za hitnu upotrebu kod djece od 12 do 15 godina.

Kada vakcina bude potpuno odobrena za mlađu starosnu grupu, Kalifornija će je propisati za učenike od sedmog do 12. razreda.

Nakon što bude odobrena za svakoga od pet i više godina, država će propisati vakcinaciju za djecu u vrtiću do šestog razreda.

Učenici će moći da dobiju izuzeće iz vejrskih i medicinskih razloga.

U Washingtonu, sudija Vrhovnog suda SAD Bret Kavano pozitivan je na COVID 19, uprkos tome što je vakcinisan. Sud je saopštio da 54-godišnji sudija nema simptome.

Pozitivni test primorao je Kavanoa da propusti u petak svečano polaganje zakletve sudije Ami Koni Beret, koju je u sud prošle godine imenovao bivši predsjednik Donald Trump. Njena ceremonija je bila odložena zbog pandemije.

U međuvremenu, sudija Vrhovnog suda Sonja Sotomajor odbila je hitnu žalbu grupe nastavnika u New Yorku koja je pokušala da blokira obaveznu vakcinaciju za školsko osoblje.

Ova presuda znači da se obavezna vakcinacija može nastaviti. Prema presudi, zaposleni u gradskim školama imali su rok do 17 sati u petak da dobiju barem prvu vakcinu.

Neke informacije u ovom izvještaju potiču od AP-a.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG