Linkovi

Predstavnički dom SAD glasao za zaštitu pristupa kontracepciji


USA CONGRESS
USA CONGRESS

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je 21. jula prijedlog zakona o zaštiti pristupa kontracepciji, zbog bojazni da bi Vrhovni sud, koji je nedavno odlučio na abortus nije ustavno pravo, istu presudu mogao da donese i kada je u pitanju sprječavanje trudnoće.

Prijedlog zakona je usvojen u Domu pod kontrolom demokrata sa 228 glasova za i 195 protiv, a podržalo ga je svih 220 demokrata i osam od 211 republikanaca.

Zakon se sada suočava sa neizvjesnim izgledima usvajanje u ravnomjerno podijeljenom Senatu.

Prijedlog zakona predviđa pravo na pristup kontracepciji na federalnom nivou, pa će ljekari i apotekari moći slobodno da prepisuju i prodaju kontraceptivna sredstva.

Prema institutu Guttmacher, neki oblik kontracepcije koristi 88 odsto žena u SAD.

Neka državna tijela su uvela zakone o ograničavanju pristupa kontraceptivima, iako nisu usvojeni. Pored toga, 12 država dozvoljava zdravstvenim radnicima da odbiju da prepišu kontracepciju, navodi Guttmacher institut.

"Potreban nam je savezni zakon koji će jasno reći da ljudi imaju pravo da kupuju i koriste pilule za kontrolu rađanja", rekla je predstavnica demokrata Kathy Manning.

Republikanska predstavnica Cathy McMorris Rodgers izjavila je da pravo na kontracepciju nije ugroženo i da republikanci razumiju da postoji "jasna razlika" između kontracepcije i abortusa.

Demokrate su predložile zakon nakon što je Vrhovni sud u junu odlučio da abortus nije ustavno pravo žena, poništivši svoju presudu Ro protiv Vejda (Roe v. Wade) iz 1973. godine.

Konzervativni sudija Klarens Tomas napisao je da bi sud trebalo da preispita druge presude kojima su utvrđena prava na kontracepciju i istopolne brakove jer su zasnovane na istom pravnom argumentu kao Ro.

Predstavnički dom je u srijedu usvojio zakon o zaštiti istopolnih i međurasnih brakova.

Prošle nedelje, Dom je usvojio zakone o uspostavljanju prava na abortus širom zemlje i zaštiti prava na putovanje između država radi abortusa.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG