Linkovi

Američki rezervni planovi u slučaju da propadnu evropski dogovori sa Iranom o nuklearnom sporazumu


Arhiva - Predsjednik Hassan Rouhani tokom posjete nuklearnoj elektrani Bušer, nedaleko od lučkog grada Bušer, Iran, 13. januara, na fotografiji koju je objavilo kabinet predsjednika.
Arhiva - Predsjednik Hassan Rouhani tokom posjete nuklearnoj elektrani Bušer, nedaleko od lučkog grada Bušer, Iran, 13. januara, na fotografiji koju je objavilo kabinet predsjednika.

SAD saopštavaju da su imale konstruktivne razgovore sa svojim evropskim partnerima o promjenama u iranskom nuklearnom sporazumu, ali da prave rezervne planove za slučaj da razgovori ne uspiju i da Donald Trump odluči da se povuče iz odrednica pakta iz 2015.

Vodeći pregovarač i direktor planiranja politike State Departmenta, Brian Hoo, rekao je novinarima u srijedu da ne može da predvidi da li će razgovori SAD sa Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom o kreiranju dodatnog sporazuma koji bi bio u skladu sa onim što Trump vidi kao nedostatke u iranskom nuklearnom sporazumu, biti postignuti do majskog roka.

Trumpova administracija treba do 12. maja da odluči da li produžava olakšice na sankcije Teheranu, kao što je dogovoreno u iranskom nuklearnom programu. Taj pakt je takođe poznat pod imenom Zajednički sveobuhvatni sporazum akcije, ili JCPOA.

Hook je izvijestio novinare o svojim sastancima održanim krajem prošle nedjelje sa evropskim saveznicima u Berlinu.

"Imali smo konstruktivne razgovore sa Evropljanima... ali ne mogu da predvidim da li ćemo postići sporazum sa njima ili ne", rekao je Hook. "Mi uvijek moramo da se pripremimo za svaku eventualnost, i zato smo angažovani na pripremi rezervnih planova, jer bili bimo neodgovorni da to ne radimo."

Arhiva - Na ekranu se vide rakete i portret iranskog glavnog vođe ajatolaja Ali Hamneija, na Baharestan trgu u Teheranu, Iran, 27 septembra 2017.
Arhiva - Na ekranu se vide rakete i portret iranskog glavnog vođe ajatolaja Ali Hamneija, na Baharestan trgu u Teheranu, Iran, 27 septembra 2017.

Trump je rekao diplomatama da traži nove restrikcije na iranski program balističkih raketa, nametljivije inspekcije tamošnjih nuklearnih postrojenja i eliminaciju vremenskog ograničenja restrikcija na iranske nuklearne aktivnosti.

Hook je priznao da je Teheran u onome što je nazvao "tehničkom usklađenošću" sa uslovima iranskog nuklearnog sporazuma, ali je ukazao na ono što je nazvao promjenom politike, rekavši da Trumpova administracija uzima u razmatranje sveobuhvatnost iranskih akcija u svijetu, uključujući i podršku terorizmu.

Predstavnici Irana prigovorili su da su američke prijetnje napuštanjem sporazuma uplašile i otjerale investitore i da štete iranskoj ekonomiji. Iran je odbacio bilo kakve promjene, ali evropske diplomate najavile su da će podržati neke promjene u pokušaju da spasu sporazum.

Hook je rekao da će se sastati sa iranskim pregovaračima u Beču, gdje će raspravljati o sudbini američkih državljana koji se i dalje drže u Iranu, na sastanku koji je on tražio.

Upitan koju bi vrstu poruke jednostrano povlačenje SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma poslalo Sjevernoj Koreji u trenutku kada je Trump pristao da se sastane sa Kim Jong Unom, Hook je rekao da niko nije toliko promijenio svoju poziciju ili pregovarao u lošoj vjeri više od Sjevernokorejaca u decenijama pregovora o njihovom nuklearnom programu.

Upitan o izboru direktora CIA Mikea Pompea za novog državnog sekretara, Hook je rekao da će Pompeo biti dobro pripremljen za bavljenje iranskim nuklearnim sporazumom i spletom drugih tema. On je rekao da će ukoliko Pompeo bude potvrđen u Senatu, to biti "vrlo lagana tranzicija".

Pompeo je rekao da bi volio da vidi iranski nuklearni sporazum otpisanim. Republikanski predsjedavajući Senatovog Komiteta za spoljne odnose, Bob Corcker, rekao je u nedjelju da vjeruje da će Trump uskoro odbaciti sporazum.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG