Linkovi

SAD pozvale vlasti u Iraku da održe izbore


Iraqi security forces try to disperse anti-government protesters during ongoing protests in downtown Baghdad, Iraq, Sunday, Nov. 10, 2019. (AP Photo/Hadi Mizban)
Iraqi security forces try to disperse anti-government protesters during ongoing protests in downtown Baghdad, Iraq, Sunday, Nov. 10, 2019. (AP Photo/Hadi Mizban)

SAD su pozvale iračku vladu da obustavi nasilje nad demonstrantima, izvrši reformu izbornog sistema i održi prijevremene izbore, saopšteno je iz Bijele kuće, prenosi Rojters.

"SAD se pridružuju Misiji UN za pružanje pomoći Iraku u pozivu iračkoj vladi da obustavi nasilje nad demonstrantima i ispuni obećanje predsjednika Bahrama Saliha o usvajanju izborne reforme i održavanju prijevremenih izbora", navodi se u saopštenju.

Irak je od 1. oktobra zahvaćen protestima koji su u početku bili fokusirani na nezaposlenost i loš rad državnih službi, a prerasli su u protivljenje sistemu podjele vlasti prema vjerskom ključu, koji je uveden 2003. godine.

Demonstranti se izjašnjavaju protiv političke elite, za koju kažu da ima koristi od ovakvog sistema.

Snage bezbjednosti koristile su vatreno oružje, suzavac i šok-bombe protiv uglavnom mlađih i nenaoružanih demonstranata. Ubijeno je više od 280 ljudi.

Irački lideri dogovorili su se juče da kroz izborne reforme daju više šansi mladima da učestvuju u politici, kao i da se razbije monopol političkih stranaka koje dominiraju u institucijama od 2003. godine, javili su državni mediji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG