Linkovi

SAD pozivaju svoje građane da odmah razmotre napuštanje Rusije


FILE - The U.S. Embassy and the national flag are seen in Moscow, Russia.
FILE - The U.S. Embassy and the national flag are seen in Moscow, Russia.

Američki građani trebali bi razmotriti mogućnost da odmah napuste Rusiju komercijalnim letovima, rekao je State Department u nedjelju, navodeći sve veći broj zračnih prijevoznika koji otkazuju letove i zemalja koje zatvaraju svoj zračni prostor Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu.

"Građani SAD-a trebali bi odmah razmisliti o odlasku iz Rusije putem komercijalnih opcija koje su još uvijek dostupne", stoji u sigurnosnom upozorenju od 27. veljače na web stranici američkog veleposlanstva u Moskvi.

Zamolio je građane SAD-a da imaju "plan za nepredviđene situacije koji se ne oslanja na pomoć američke vlade".

Ruska invazija na Ukrajinu, najveći napad na europsku državu od Drugog svjetskog rata, pokrenula je niz zapadnih represalija, a američke i europske vlade uvele su sankcije ruskim bankama i financijskim institucijama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je napad "specijalnom operacijom" kojom želi demilitarizirati južnog susjeda Moskve.

State Department je zadržao svoje savjete o putovanjima za Rusiju na "razini 4: ne putujte". 20. veljače, američko veleposlanstvo u Moskvi savjetovalo je Amerikance u toj zemlji da imaju plan evakuacije, navodeći prijetnju od napada u Moskvi i duž ruske granice s Ukrajinom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG