Linkovi

SAD pozdravile ispriku parlamenta Srbije za masakr u Srebrenici, 1995.


Glasnogovornik Državnog tajništva Mark Toner
Glasnogovornik Državnog tajništva Mark Toner

"Pozdravljamo opredijeljenost Srbije, istaknutu u rezoluciji, da nastavi napore na punoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju," izjavio glasnogovornik Državnog tajništva Mark Toner

Sjedinjene Države su pozdravile ispriku parlamenta Srbije za masakr bosanskih Muslimana u Srebrenici 1995., nazivajući to korakom prema pomirenju.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner nazvao je parlamentarnu rezoluciju "pozitivnim korakom prema pomirenju. Kao dio toga procesa, mi pozdravljamo opredijeljenost Srbije, istaknutu u rezoluciji, da nastavi napore na punoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju", rekao je glasnogovornik Mark Toner.

On je pozvao vladu u Beogradu da uloži dodatne napore za pronalaženje dvojice preostalih haških bjegunaca, uključujući Ratka Mladića, koji je vodio postrojbe bosanskih Srba koje su u srpnju 1995.godine ubile oko osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice te ih pokopali u masovne grobnice.

U presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, srpskim optuženicima koji su osuđeni za Srebrenicu utvrđena je odgovornost za genocid. Na pitanje o stajalištu Sjedinjenih država prema izostanku riječi genocid u rezoluciji parlamenta Srbije, Mark Toner je rekao: "Mi se uglavnom slažemo s presudom Međunarodnog suda pravde da je počinjen genocid."

XS
SM
MD
LG