Linkovi

Najmanje četvoro mrtvih u požarima u Kaliforniji


Automobil uništen u požaru Mekini, 1. avgust 2022.
Automobil uništen u požaru Mekini, 1. avgust 2022.

Spasilački timovi u Kaliforniji našli su još dva tijela u području koje je pogođeno požarima na granici sa Oregonom, pa je broj mrtvih zvanično porastao na četiri.

SAKRAMENTO - Dvoje ljudi, kažu spasioci, su pokušavali da pobjegnu od vatre u posljednjem trenutku i umrli su u spaljenom automobilu na autoputu.

Otkako su izbili u petak, takozvani Mekini požari su zahvatili više od 22 hiljade hektara sušnog zemljišta i rastinja, kazali su nadležni u utorak.

Oko 4.500 hiljade ljudi je evakuisano, a do sada je izgorjelo oko 100 objekata - od kuća do šupa.

Visoka vlažnost vazduha uspjela je da pomalo smiri širenje plamena i pomogne vatrogascima da kontrolišu požare. Najteža situacija je oko bivšeg grada Zlatne groznice, gdje živi oko 7.800 ljudi.

Oluje prognozirane za naredne dane mogle bi mnogo da pomognu u gašenju požara, iako postoji rizik i da munje izazovu nova žarišta.

Uzrok požara Mekini se istražuje.

Vatra je izbila usred rekordniih vrućina u sušnom regionu, a zajedno sa ekstremnim vremenskih uslovima, naučnici požare pripisuju i klimatskim promjenama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG