Linkovi

SAD: Povećanje zaposlenosti u avgustu znatno ispod očekivanja


ARHIVA - Natpis "Zapošljavamo" na izlogu prodavnice čokolade u Montereju u Kaliforniji, 6. avgust 2021. (Foto: AP)
ARHIVA - Natpis "Zapošljavamo" na izlogu prodavnice čokolade u Montereju u Kaliforniji, 6. avgust 2021. (Foto: AP)

Američki poslodavci dodali su svega 235 hiljada radnih mjesta u avgustu, saopštio je Sekretarijat za rad, što je znak da se zapošljavanje značajno usporilo u trenutku dok veoma zarazna delta varijanta koronavirusa negativno utiče na poslovne aktivnosti.

Očekivanja ekonomista bila su trostruko veća, s obzirom da su predvidjeli da će najveća svjetska privreda u avgustu biti bogatija za 750 hiljada radnih mjesta. Takođe, avgustovskih 235 hiljada predstavlja dramatičan pad u odnosu na 943 hiljade iz jula i 938.000 iz juna.

Stopa nezaposlenosti spustila se sa 5,4 na 5,2 odsto, ali je to i dalje više nego prije početka pandemije.

Uprkos povećanju broja vakcinisanih, zahvaljujući čemu su biznisi imali mogućnost da ublaže restrikcije, broj upražnjenih radnih mjesta ostaje na rekordno visokom nivou.

SAD su u ranim mjesecima pandemije ukupno izgubile 22 miliona poslova, a do sada su nadoknadile 16,7 miliona.

Veličina ekonomije - skoro 23 biliona (23 hiljade milijardi) - sada je veća nego prije pandemije, jer se privreda oporavlja mnogo brže nego što su ekonomisti predvidjeli prije više od godinu dana, kada je situacija bila najgora.

Koliko brzo će nastaviti da raste je ovoreno pitanje.

Mjesecima, vlada je slala 300 dolara nedeljno za pomoć nezaposlenima, kao dodatak na ono što su dobijali od saveznih država. Međutim, ta pomoć prestaje da stiže u subotu, iako su je guverneri u 25 republikanskih država već ukinuli ranije. Procjenjuje se da će oko 7,5 miliona nezaposlenih izgubiti taj dodatni prihod od sutra.

Pomoć nezaposlenima koji je dijelila federalna vlada pomogla je mnogima da plate račune tokom prošlogodišnjeg najgoreg usporavanja ekonomije za vrijeme pandemije, ali je i doprinijela ubacivanju dodatnog novca u ekonomiju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG