Linkovi

SAD: Povećan broj prijava seksualnih napada u vojnim akademijama


FILE - United States Military Academy graduating cadets march to their graduation ceremony of the U.S. Military Academy class 2021 at Michie Stadium on May 22, 2021, in West Point, N.Y.
FILE - United States Military Academy graduating cadets march to their graduation ceremony of the U.S. Military Academy class 2021 at Michie Stadium on May 22, 2021, in West Point, N.Y.

Broj prijavljenih seksualnih napads na američkim vojnim akademijama naglo se povećao tokom školske godine 2020./21., jer su se studenti vratili na izravnu nastavu.

Povećanje se nastavlja, kako dužnosnici vjeruju da je uzlazni trend na akademijama, unatoč prilivu novih programa za prevenciju i liječenje seksualnog napada.

Međutim, uspoređivanje ukupnih vrijednosti u protekle tri godine teško je. Broj prijava opao je na svim akademijama tokom školske godine 2019./20., skraćene pandemijom, kada je nastava otkazana, a studenti su u proljeće poslani kući da završe semestar online.

Iako je te godine bilo manje prijava nego prethodne godine, jedan visoki dužnosnik odbrane rekao je da bi na temelju trendova ukupan broj vjerojatno pokazao porast da studenti nisu otišli ranije. Osim toga, broj prijavljenih napada u 2020.-2021. također je bio veći u odnosu na pretpandemijsku školsku godinu 2018-19.

Prema izvještaju Pentagona objavljenom u četvrtak, ukupni skok u broju slučajeva potaknut je povećanjem na Akademiji zračnih snaga i Vojnoj akademiji SAD-a u West Pointu. Kadeti ili vezisti prijavili su 131 napad tijekom 2020.-2021., u usporedbi s 88 prethodne godine i 122 godine ranije.

Od 131, kadeti na Akademiji zračnih snaga u Coloradu prijavili su 52 napada, u usporedbi s 46 u West Pointu u New Yorku i 33 na američkoj Pomorskoj akademiji u Marylandu.

FILE - This May 10, 2007 file photo shows the US Naval Academy in Annapolis, Md.
FILE - This May 10, 2007 file photo shows the US Naval Academy in Annapolis, Md.

Tokom posjeta West Pointu ranije ovog mjeseca, tajnica vojske Christine Wormuth sastala se s čelnicima akademije, članovima osoblja i kadetima i razgovarala o problemu seksualnog napada. Rekla je da su razgovarali o takozvanom Programu povjerenja, koji vode kadeti i koji im pomaže u osposobljavanju za rješavanje seksualnog napada i uznemiravanja te poticanje intervencije kada vide upitno ponašanje.

"West Point naporno radi na povećanju povjerenja kadeta u njihov sistem prijavljivanja, a istovremeno sprječava da se događaji dogode", rekao je Wormuth, dodajući da je West Point povećao resurse za žrtve "kako bi osigurao da akademija rješava svaki slučaj s pažnjom."

Žrtve na akademijama potiču se da prijave napade, a s vremena na vrijeme studenti će se javiti kako bi razgovarali o neželjenom seksualnom kontaktu koji se dogodio u godinama prije nego što su tamo krenuli u školu. Ako se uključe te epizode neželjenog seksualnog kontakta, kao i one koje uključuju učenike, ali koje su prijavili pojedinci izvan škola, ukupan broj prijava seksualnog napada za 2020.-21. je 161. To je također povećanje u odnosu na godinu prije pandemije, kada bilo ih je 148.

Posljednje povećanje dolazi dok se ministar obrane Lloyd Austin i drugi čelnici bore da obuzdaju seksualne napade u cijeloj vojsci, usred eskalirajućih kritika s Capitol Hilla. Zakonodavci zahtijevaju bolje napore u prevenciji i agresivnije kaznene progone.

Austin i drugi su priznali da, iako nastavljaju proučavati šta djeluje, a šta ne, još nisu pronašli odgovore.

Nate Galbreath, vršitelj dužnosti ravnatelja Pentagonovog ureda za prevenciju seksualnih napada, rekao je da je odjel ohrabren da su studenti spremniji istupiti i prijaviti napade, omogućujući žrtvama da dobiju pomoć, a počiniteljima da budu pozvani na odgovornost. No, čelnici u cijeloj vojsci rekli su da su također vrlo zabrinuti što trendovi idu u krivom smjeru, a Galbreath je rekao da, iako se trenutno problemu posvećuje neviđena pažnja, "ima još puno posla za obaviti".

Galbreath je priznao da se napori na prevenciji poduzimaju godinama, ali je rekao da programi koji su možda radili u prošlosti ne moraju nužno funkcionirati sada. Rekao je da odjel koristi naučne studije kako bi suzio koji su programi zapravo uspješni.

Dužnosnici također kažu da je teško odrediti kakav je utjecaj pandemija mogla imati. Studenti su se vratili u akademije u jesen 2020., ali su se suočili s široko rasprostranjenim ograničenjima, nasumičnim testiranjem na COVID-19 i mješavinom online i osobne nastave. U mnogim slučajevima barovi, restorani i druge tvrtke oko kampusa možda su zatvoreni ili manje pristupačni.

Planirana anonimna anketa studenata, koja često može dati bolji uvid u problem, 2020. godine nije provedena zbog pandemije. Istraživanje se inače provodi svake dvije godine, a dužnosnici vjeruju da daje tačniju sliku napada, uznemiravanja i neželjenog seksualnog kontakta. Istraživanje će biti provedeno ovog proljeća, rekao je Galbreath.

XS
SM
MD
LG