Linkovi

Kiše i poplave na sjeveroistoku SAD, pet poginulih u Pensilvaniji


Bujična poplava je razorila put u Nju Džerziju
Bujična poplava je razorila put u Nju Džerziju

Obilne kiše pogodile su sjeveroistok SAD u nedelju, po drugi put za nedelju dana, i uzrokovale još jednu rundu iznenadnih poplava, nestanke struje i poremećaje u saobraćaju.

FILADELFIJA - U Pensilvaniji je bujična poplava odnijela najmanje pet života. Dvoje djece - devetomjesečni dečak i njegova dvogodišnja sestra, i dalje se vode kao nestali u Južnoj Karolini.

Zvaničnici su rekli da su djeca nestala kod Čarlstona, u momentu kada se njihov automobil našao u bujičnoj poplavi. Otac i sin su uspjeli se izvuku, dok je majku i baku sa ostalo dvoje djece odnijela voda. Majka je kasnije pronađena mrtva, a potraga za dvoje djece još traje.

Na drugim dijelovima istočne obale padala je jaka kiša, uključujući i Vermont. Tamošnje vlasti upozorile su na klizišta.

Snažne oluje u nedelju dovele su do otkazivanja stotina letova na aerodromima u Njujorku. Samo na međunarodnom aerodromu Njuark u Nju Džersiju otkazano je više od 350 letova, dok je na međunarodnom aerodromu Kenedi otkazano više od 280 letova.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja o bujičnim poplavama i tornadu za dijelove Konektikata, zapadnog Masačusetsa, Vermonta i Nju Hempšira.

Hiljade ljudi su bez struje.

Guvernerka Njujorka Keti Hokul pozvala je ljude da ostanu kod kuće u dok oluje ne prođu.

"Čini se da je ove godine neumoljivo. Morate izbjegavati nepotrebna putovanja. Poplava vas ne upozorava da će se desiti, i u tim trenucima vaš automobil može da pređe sa sigurnog mjesta na mjesto smrti."

Ona je rekla da je za dva sata na Long Ajlendu palo 13 centimetara kiše.

Mančester u Nju Hempširu, najveći grad na sjeveru Nove Engleske, otvorio je svoj centar za hitne operacije kao odgovor na loše vremenske prilike. Gradonačelnica Mančestera Džojs Krejg i drugi zvaničnici pozvali su stanovnike da ostanu kod kuće.

Poplave su primorale aerodrom Tvid-Nju Hejven u Konektikatu da se zatvori u nedelju.

Obilne padavine nisu bile jedino ekstremno vrijeme koje je zadesilo SAD.

Talas vrućine širom jugozapada stavio je otprilike jednu trećinu Amerikanaca pod toplotni alarm.

Američka agencija za zaštitu životne sredine objavila je u nedelju upozorenja o kvalitetu vazduha za nekoliko država koje se protežu od Montane do Ohaja zbog dima koji stiže od požara u Kanadi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG