Linkovi

SAD ponovo uvode smrtnu kaznu na federalnom nivou


Prostorija za izvršenje smrtne kazne injekcijom u zatvoru u Alabami, 2002.
Prostorija za izvršenje smrtne kazne injekcijom u zatvoru u Alabami, 2002.

Američka vlada namerava da ponovo počne da primjenjuje smrtnu kaznu na federalnom nivou poslije pauze od 16 godina. U narednim mjesecima se planira pogubljenje petorice zatvorenika osuđenih zbog ubistva, saopštio je Sekretarijat za pravosuđe.

Sekretar za pravosuđe Vilijem Bar naložio je federalnoj Upravi za zatvore da počne sa primjenom protokola o smrtnoj kazni i zakaže pogubljenje petorice zatvorenika za decembar ove godine i januar 2020.

Smrtna kazna na federalnom nivou nije se primjenjivala od 2003. kada je pogubljen ratni veteran Luis Džons koji je kidnapovao i ubio 19-godišnjeg vojnika.

Prema podacima Sekretarijata za pravosuđe na izvršenje smrtne kazne čeka 65 zatvorenika.

Sekretar za pravosuđe SAD Vilijem Bar
Sekretar za pravosuđe SAD Vilijem Bar

"Kongres je odobrio izvršenje smrtne kazne kroz zakone usvojene u oba doma, koje je potom potpisao i predsjednik. Za vrijeme administracija obje partije, Sekretarijat za pravosuđe je tražio da se smrtna kazna vrati za one koji su počinili najgora krivična djela poput ovih pet ubica", naveo je sekretar za pravosuđe Vilijem Bar u saopštenju.

Smrtna kazna u SAD na federalnom nivou prestala je da se primjenjuje 1972. pošto je Vrhovni sud odlučio da je riječ o "arbitrarnoj kazni". Ali, djelimično je vraćena 1988. kada su odlukom federalne vlade pogubljena trojica zatvorenika.

SAD su jedina zapadna zemlja u kojoj se i dalje primjenjuje smrtna kazna, odnosno dozvoljena je u 29 saveznih država.

U Evropi je potpuno ukinuta, a jedina zemlja koja je primjenjuje je Bjelorusija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG