Linkovi

SAD ponovo preporučile da se zbog COVID19 ne putuje u Crnu Goru


Upozorenje najvišeg nivoa za Crnu Goru je zbog širenja koronavirusa prvobitno je izdato sredinom februara.

Američki State Department u ponedjeljak je ponovo savjetovao državljane SAD da zbog COVID19 ne putuju u Crnu Goru.

U okviru izmijenjenih preporuka za međunarodna putovanja, koje State Department redovno izdaje na osnovu zdravstvenih i bezbjednosnih uslova u zemljama širom svijeta, nivo upozorenja za Crnu Goru je sa trećeg podignut na maksimalni, četvrti nivo.

Upozorenje najvišeg nivoa za Crnu Goru je zbog širenja koronavirusa bilo izdato i sredinom februara.

Na internet stranici Državnog sekretarijata citira se i obavještenje za putnike američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u kome se navodi da je rasprostranjenost COVID19 u Crnoj Gori vrlo velika.

Na sajtu CDC-a navodi se da bi putnici trebalo da izbjegavaju da putuju u Crnu Goru, ali da se, ako ipak moraju putovati, prethodno u potpunosti vakcinišu.

Upozorava se i da zbog trenutne situacije u Crnoj Gori, "čak i u potpunosti imunizovani putnici mogu da budu u opasnosti da se zaraze ili prenose virus COVID19".

Putnicima se preporučuje i da poštuju preporuke ili obavezne mjere u Crnoj Gori, uključujući nošenje maski i držanje fizičke distance od dva metra.

State Department je saopštio da redovno procjenjuje i mijenja preporuke za međunarodna putovanja, na osnovu informacija CDC-a i drugih faktora kao što su dostupnost komerciijalnih letova, restrikcije na ulazak američkih državljana i prepreke da se rezultati testa na COVID dobiju u roku od tri dana.

Stejt department je osim Crne Gore, nivo upozorenja na najviši nivo, zbog COVID19, podigao i za Dominikansku Republiku, Sudan i Tursku.

Izmijenjene su i preporuke za Kosovo i Sjevernu Makedoniju, za koje je izdato upozorenje trećeg nivoa u okviru kojeg se Amerikancima savjetuje da presipitaju namjeru da putuju u te zemlje.

Preporuke za putovanje, koje izdaje State Department, obuhvataju četiri nivoa - na prvom nivou su zemlje gdje se Amerikancima savjetuje da preduzimaju uobičajene mjere predostrožnosti, a na četvrtom su države gdje se ne preporučuje putovanje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG