Linkovi

Rusija se protivi američkoj isporuci municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini


Ukrajinski vojnici na zarobljenim ruskim tenkovima prolaze vojnu obuku blizu ukrajinsko-bjeloruske granice u blizini Chernihiva, Ukrajina, 28. oktobra 2022.
Ukrajinski vojnici na zarobljenim ruskim tenkovima prolaze vojnu obuku blizu ukrajinsko-bjeloruske granice u blizini Chernihiva, Ukrajina, 28. oktobra 2022.

Rusija kritikuje novi paket pomoći SAD za Ukrajinu koji uključuje municiju za tenkove sa osiromašenim uranijumom, rekavši da je odluka "jasan znak nečovječnosti".

Ruska ambasada u Washingtonu saopćila je u srijedu putem aplikacije Telegram da Sjedinjene Države "namjerno prenose oružje s neselektivnim učinkom" i da su potpuno svjesne potencijalnih zdravstvenih i sigurnosnih posljedica od municije.

Tenkovi bi mogli pomoći ukrajinskim snagama da unište ruske tenkove, a prethodno ih je Britanija dostavila Ukrajini.

Portparol Pentagona, potpukovnik Garron Garn, branio je upotrebu municije u izjavi za Associated Press u martu, rekavši da je američka vojska "nabavljala, skladištila i koristila municiju s osiromašenim uranijumom već nekoliko decenija, budući da se radi o dugotrajnom elementu nekog konvencionalnog streljiva".

Garn je rekao da je Rusija među zemljama koje već dugo posjeduju municiju sa osiromašenim uranijumom.

Ured UN-a za pitanja razoružanja kaže da se osiromašeni uranij zbog svoje velike gustine koristi u municiji napravljenoj da probije oklop.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopćila je da su višestruke procjene područja u kojima je korištena municija sa osiromašenim uranijumom "pokazale da postojanje ostataka osiromašenog uranijuma raspršenih u životnoj sredini ne predstavlja radiološku opasnost za stanovništvo pogođenih regiona".

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od Associated Pressa, agencije France-Presse i Reutersa.
XS
SM
MD
LG