Linkovi

NYT: Nesreća nad Katynskom šumom mogla bi rezultirati jačanjem odnosa Poljske i Rusije


Raspoloženje opisuje poljski šef diplomacije, Radek Sikorski ovim riječima: 'možda neće biti napretka u političkom odnosima s Rusijom, ali u emocionalnom smislu – u odnosima naroda prema narodu - napredak je očit'

Avionska nesreća nad Katinskom šumom, u kojoj je poginuo predsjednik Poljske i dobar dio političke elite te zemlje, mogla je vrlo lako rezultirati u novim poljsko-ruskim optužbama – piše list New York Times. No, to se nije dogodilo. Čak dapače – pišu dvojica izvjestitelja iz Varšave – prošlotjedna nesreća možda otvara priliku za jačanje odnosa između Poljske i Rusije. Za sada se stvari tako razvijaju najviše zahvaljujući ruskoj solidarnosti i suosjećanju za Poljsku koja je ovog vikenda doživjela nacionalnu tragediju. Poljaci - koji inače otvoreno ne trpe Ruse – najviše su iznenađeni ruskom otvorenošću kada je u pitanju istraga nesreće te ruskom pomoći obiteljima žrtava, piše newyorški list. Raspoloženje među političarima opisao je poljski šef diplomacije, Radek Sikorski ovim riječima: 'možda neće biti napretka u političkom odnosima s Rusijom, ali u emocionalnom smislu – u odnosima naroda prema narodu - napredak je očit'. New York Times piše da je Poljake najviše dojmila ruska 'otvorenost i ljubaznost', pogotovo spontani zagrljaj dvojice premijera na mjestu nesreće.

Politički bloger časopisa Atlantic, Max Fisher, analizira političku scenu Poljske nakon pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog, koji se isticao izrazito anti-ruskom politikom. Izvanredni izbori moraju se održati u roku od dva mjeseca. Stranka zakona i pravde, koju sada vodi brat pokojnog predsjednika, mogla bi odnijeti pobjedu, zbog simpatije prema poginulom političaru. No – piše komentator Atlantica - možda veće šanse ima umjerenija Građanska platforma, također stranka desnog centra, kojoj pripadaju i premijer i predsjedatelj parlamenta. Ovi političari prema Rusiji imaju pomirljiviji stav te bi se možda bolje uklopili u nove trendove otopljavanja na relaciji Washington-Moskva, spekulira komentator ovog časopisa.

List Chicago Tribune piše da će se u Chicagu – 'najvećem poljskom gradu nakon Varšave' – prvog svibnja, na poljski Dan ustava, održati tradicionalna parada, bez obzira što na njoj neće biti glavni uzvanik, preminuli predsjednik Lech Kaczynski. Čikaški list piše o šoku koji je ova milijunska zajednica pretrpjela ovog vikenda, na samu godišnjicu masakra u Katinskoj šumi, gdje je sovjetski KGB poubijao više od 20 tisuća časnika poljske vojske, ratnih zarobljenika. Katyn je za Poljake, očito, prokleto mjesto – rekao je jedan stanovnik Chicaga poljskog podrijetla.

XS
SM
MD
LG