Linkovi

Zašto je u SAD tako teško policajce proglasiti krivim


Policija raspoređena oko Bele kuće za vreme demonstracija zbog ubistva Džordža Flojda, 31. maja 2020. (Foto: AFP)
Policija raspoređena oko Bele kuće za vreme demonstracija zbog ubistva Džordža Flojda, 31. maja 2020. (Foto: AFP)

Tužioci u Minesoti, koji pokušavaju da dokažu krivicu Dereka Šovina, bijelca, bivšeg policajca, za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda imaju pred sobom težak zadatak imajući u vidu realnost: iako posjeduju značajne dokaze, uključujući video snimak i izjave očevidaca, do sada je u istoriji bilo skoro nemoguće odnijeti pobjedu na sudu u takvim slučajevima.

Prema istraživanju grupe “Mapa policijskog nasilja”, u više od 99 odsto poznatih slučajeva ubistva na dužnosti od 2013, američki policajci nisu bili osuđeni za krivično djelo.

Jedan od razloga je što tužioci često ne žele da ospore ličnu procjenu pripadnika policije, kada se radi o upotrebi smrtonosne sile. U rijetkim slučajevima kada su optužnice bile podignute, porota obično odbija da osudi pripadnike policije.

Pogledajmo primjer Minesote. U 165 godina istorije te države, samo jedan policajac, Mohamed Nur, bivši pripadnik policije Mineapolisa, osuđen je za ubistvo, a njegova odbrana je uložila žalbu koja se još razmatra. Nur, 34-godišnji Amerikanac somalijskog porekla osuđen je prošle godine na 12 i po godina zatvora zato što je pucao i ubio ženu, bjelkinju, koja je pozvala policiju da prijavi seksualni napad u svojoj ulici. Njegov advokat tvrdi da je presuda - pogrešna, a odbrana je glasila da se Nuru učinilo da se žena sprema da puca u njegovog kolegu u patroli i da je nepromišljeno povukao obarač.

Državni tužilac Minesote Kit Elison podsjetio je na tu istoriju prošle nedjelje kada je objavio dodatnu optužnicu protiv Šovina za ubistvo drugog stepena, i optužnice protiv trojice drugih policajaca koji su učestvovali u Flojdovom hapšenju, ali nisu intervenisali dok se on gušio.

“Ovo neće biti lak slučaj za tužilaštvo”, saopštio je Elison. “Sigurni smo u to što radimo, ali istorija pokazuje da postoje jasni izazovi”.

Derek Šovin, Aleksandar Kueng, Tomas Lejn i Tou Tao - policajci protiv kojih su podignute optužnice za smrt Džordža Flojda.
Derek Šovin, Aleksandar Kueng, Tomas Lejn i Tou Tao - policajci protiv kojih su podignute optužnice za smrt Džordža Flojda.

Protiv Šovina je podignuta dodatna optužnica za ubistvo bez predumišljaja izazvano protivpravnim napadom. U Minesoti, protivpravni napad se definiše kao nanošenje teških tjelesnih povreda drugoj osobi.

Da bi Šovin bio osuđen za ubistvo, tužioci moraju da dokažu da je čin kada je klečao Flojdu na vratu skoro 9 minuta - protivpravni napad, kaže Piter Vold, iskusni advokat iz Mineapolisa, koji zastupa Nura.

Ako dokažu da je učestvovao u protivpravnom napadu, koji je rezultirao smrću Flojda, to je ubistvo drugog stepena u Minesoti”, objasnio je Vold.

Dok svi podaci i dokazi iz ovog slučaja nisu poznati javnosti, najteži dokaz koji će tužioci vjerovatno upotrebiti protiv Šovina je video snimak na mobilnom telefonu, koji je napravio jedan građanin, i tako snimio Flojdove posljednje trenutke života. Na njemu se vidi kako opušteni Šovin, sa rukama u džepovima, pritiska kolenom Flojdov vrat 8 minuta i 46 sekundi, dok Flojd moli za život, ponavlja “Ne mogu da dišem” i u jednom trenutku kaže: “Umirem”.

Prema optužnici protiv Šovina, policajac je tu silu primjenjivao skoro tri minuta pošto je Flojd potpuno prestao da se pomjera.

“Ovo je jedan od najgorih video snimaka koji su se ikada pojavili”, kaže Terin Merkl iz Brenan centra za pravdu na Njujorškom univerzitetu i bivša glavna federalna tužiteljka iz Njujorka.

Ono što ovaj slučaj odvaja od drugih nedavnih ubistava, koje su počinili policajci na dužnosti, jeste što je, u trenutku kada je Šovin došao na lice mjesta, Flojd već bio u lisicama i uglavnom miran, navodi Merkl. Umjesto da smanji napetost, Šovin je primijenio nepotrebnu silu, ističe ona.

“Posljednjih godina, upotreba nasilja ili upotreba oružja dogodili su se tokom policijske akcije za vrijeme opiranja hapšenju ili odgovora na neku vrstu situacije gdje je postojao utisak da policiji prijeti nasilje”, kaže Merkl. “Ovdje imate čovjeka u lisicama, koji je onda podvrgnut potencijalno smrtonosnoj sili”.

Protesti na 42. ulici u Njujorku, u blizini Tajms Skvera, zbog smrti Fredija Greja u Baltimoru, 29. aprila 2015.
Protesti na 42. ulici u Njujorku, u blizini Tajms Skvera, zbog smrti Fredija Greja u Baltimoru, 29. aprila 2015.

Šon Maloun, bivši glavni pravni zastupnik policije Baltimora, koji je zastupao jednog od šestorice policajaca optuženih za smrt Afroamerikanca Fredija Greja u tom gradu 2015, ocijenio je da će biti teško osporiti video dokaz u slučaju protiv Šovina. Protiv policajaca u slučaju Fredija Greja podignute su različite optužnice, od ubistva drugog stepena, do ubistva iz nehata, ugrožavanja života i krivičnog djela na dužnosti. Nijedan nije osuđen.

Ovdje imate policajca koji koristi nešto za šta još nisam čuo da policajci opisuju kao policijsku taktiku, da stavlja koleno na grlo gospodina Flojda”, rekao je Maloun. “I to radi dok ga više put upozoravaju okupljeni građani pa i sami policajci da se Flojdovo zdravstveno stanje pogoršava”.

Ali to ne znači da Derek Šovin nema odbranu.

Advokati Šovina, koji se prvi put pojavio pred sudom u ponedeljak, vjerovatno će pravdati kako je Šovin koristio tehniku koju je naučio na obuci u svojoj policijskoj stanici, kaže Pol Dži Kasel, profesor krivičnog prava na Univerzitetu u Juti i bivši federalni sudija.

"Onda je pitanje da li je bilo propusta u tome kako je slijedio procedure ili kakve su procedure", kaže Kasel. "I mislim da će to biti u centru pažnje sudske rasprave".

Policija u Mineapolisu pristala je u petak da zabrani upotrebu tehnike "kragne" i gušenje prilikom hapšenja.

Još jedna linija odbrane će se vjerovatno graditi oko uzroka smrti Džorda Flojda. Dvije autopsije su Flojdovu smrt proglasile ubistvom. Ipak, stučnjaci koje je unajmila Flojdova porodica utvrdili su da je umro od gušenja, dok patolog okruga Henepin nije donio jasan zaključak uzroka smrti.

"Odbrana će to koristiti kao dokaz, očigledno", kaže Vold.

Posao policajca može da bude opasan. Prošle godine je 48 američkih predstavnika snaga reda ubijeno na dužnosti, a 41 stradao u nesrećama, prema podacima Federalnog istražnog biroa (FBI).

Policajci u Mineapolisu stoje naspram demonstranata koji protestuju zbog smrti Džordža Flojda ispred treće policijske stanice u Mineapolisu, 27. maja 2020.
Policajci u Mineapolisu stoje naspram demonstranata koji protestuju zbog smrti Džordža Flojda ispred treće policijske stanice u Mineapolisu, 27. maja 2020.

Policajci se nekada nađu u opasnim situacijama u kojima na licu mjesta donose odluke da li da koriste smrtonosnu silu. Nekada se sve tako brzo odvija, da tužioci najčešće riješe da ne podnose prijave, jer su teško dokazive.

"Većina slučajeva nisu kao kod gospodina Flojda, gdje je veliki dio njihove komunikacije zabilježen na video snimku", kaže Merkl.

Štaviše, sudovi u Americi su dugo priznavali pravo policajaca da koriste smrtnonosnu silu kako bi zaštitili sebe ili druge od opasnih osumnjičenih.

"Jedan od razloga, zašto je tako teško osuditi policajce u tim slučajevima je što mislim da se svi možemo složiti da policajci ne ustaju ujutru sa idejom: 'idem da počinim krivično djelo'", kaže Kasel, bivši federalni sudija.

Kritičari kažu da se policajci ponašaju neodgovorno, jer znaju da im ne prijete krivične prijave. Umjesto istrage, policajci kojima se stavlja na teret korištenje neprimjerene sile, često uz podršku moćnih policijskih sindikata, budu oslobođeni i to jedva uz "packu", kažu kritičari.

Ali dok su zvaničnici i tužioci nekad oklijevali da optuže policajce, sada hitno pokreću istrage. U posljednje dvije nedjelje, policajci u nekoliko gradova, od Bafala do Atlante su bili optuživani za zloupotrebu ovlaštenja i neprimjerenu upotrebu sile.

U slučaju protiv trojice Šovinovih kolega, od kojih su dvojica početnici, nije sve crno-bijelo, prema pravnim stručnjacima i krivičnim advokatima. Sva trojica, Tomas Lejn, Aleksander Kueng i Tou Tao suočeni su sa istovjetnim optužbama za pomaganje i saučesništvo u ubistvu drugog stepena i ubistvu iz nehata.

Izazov za tužioce biće da dokažu da su policajci znali ili morali da znaju da Šovin čini krivično djelo koje će izazvati Flojdovu smrt, kažu pravni stručnjaci.

"Snimak dovoljno dugo traje da tužilaštvo ima jake dokaze da su odgovorni za pomaganje i saučesništvo u ubistvu drugog stepena i svakako i saučesništvo u ubistvu iz nehata", kaže Merkl.

"Ali ubijediti porotu od 12 ljudi iznad osnovanje sumnje, nije mala stvar, imajući u vidu uopšteno vjerovanje i mišljenje da policija ima pravo da koristi silu u obavljanju svog posla", zaključuje američka pravnica.

XS
SM
MD
LG