Linkovi

U SAD pogubljena prva žena nakon gotovo 70 godina


FILE - Convicted murderer Lisa Montgomery pictured at the Federal Medical Center Fort Worth in an undated photograph.
FILE - Convicted murderer Lisa Montgomery pictured at the Federal Medical Center Fort Worth in an undated photograph.

Američke vlasti pogubile su u srijedu rano ujutro Lisu Montgomery, jedinu ženu koja je u saveznom zatvoru čekala na izvršenje smrtne kazne, nakon što je Vrhovni sud uklonio posljednju zapreku odbacujući odluku nižeg suda o odgodi izvršenja, prema novinaru koji je u ime javnosti pratio pogubljenje.

Njeno pogubljenje prvo je provedeno nad ženom od 1953.

Montgomery (52) je 2007. osuđena u Missouriju zbog otmice i ubistva Bobbie Jo Stinnett, žene u osmom mjesecu trudnoće čiju je bebu Montgomery izrezala iz maternice. Dijete je preživjelo.

Neki od rođaka žrtve bili su na njenom pogubljenju, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Pogubljenje Mongomery više je puta odgađano jer je odbrana tvrdila da ona nije mentalno u stanju shvatiti razlog kazne.

Njena odvjetnica Kelley Henry rekla je kako niko vjerodostojan ne može osporiti njenu dugotrajnu mentalnu bolest koju su tretirali zatvorski liječnici, piše Reuters.

Pogubljenje je izvedeno u zatvoru u Terre Hauteu u saveznoj državi Indiani.

Odvjetnički tim Lise Montgomery tražio je pomilovanje zbog toga što je ona zločin počinila nakon djetinjstva u kojem je bila zlostavljana i žrtva neprekidnih silovanja očuha i njegovih prijatelja te su tražili da se smrtna kazna zamijeni kaznom doživotnog zatvora.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG