Linkovi

SAD podsjećaju Rusiju: Spremni smo za sve nuklearne prijetnje


Arhiva - General američkih vazuhoplovnih snaga, Džon Hajten, komandant Strategijske komande SAD, svjedoči pred senatskim Komitetom za oružane snage na Kapitol hilu, Vašington, 4. april 2017.
Arhiva - General američkih vazuhoplovnih snaga, Džon Hajten, komandant Strategijske komande SAD, svjedoči pred senatskim Komitetom za oružane snage na Kapitol hilu, Vašington, 4. april 2017.

Najviši bezbjednosni zvaničnici SAD u srijedu poslali su snažnu poruku Rusiji, upozoravajući da Vašington i dalje ima mogućnosti da odgovori kakva god da su nuklearna oružja koja Moskva ima u svom posjedu.

Komentari su stigli tokom kratkog saslušanja o budžetu pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma, kao odgovor na pitanja o tvrdnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina da njegova zemlja sada ima arsenal novog, "nevidljivog" nuklearnog oružja.

"Spremni smo za sve prijetnje koje su tamo i niko, niko ne bi trebalo da ima sumnje u pogledu toga", rekao je šef Strategijske komande SAD, Džon Hajten.

"Ne postoji ništa van velikog napada na našu zemlju što mogu da urade, a na šta mi ne bismo imali mogućnosti da odgovorimo", dodao je. "Usput, naše podmornice - oni ne znaju gdje su i one imaju mogućnost da desetkuju njihovu zemlju, ukoliko krenemo tim putem."

Arhiva - Podsekretar za odbrambenu politiku, Džon Rud, govori na konferenciji za novinare u Pentagonu, 2. februara 2018.
Arhiva - Podsekretar za odbrambenu politiku, Džon Rud, govori na konferenciji za novinare u Pentagonu, 2. februara 2018.

Putin o ruskim sposobnostima

Prošle nedjelje, Putin je iskoristio svoje godišnje obraćanje povodom stanja nacije kako bi se pohvalio o najnovijem ruskom nuklearnom oružju, uključujući i krstareće rakete na nuklearni pogon, lasersko oružje, podvodne dronove na nuklearni pogon i nove hipersonične rakete.

Tokom svog govora, Putin je prikazao kompjuterski generisan video kako jedno od novih oružja uništava Floridu. Hvalio se da novo oružje čini američke sisteme raketne odbrane "neupotrebljivim".

"Nisu uspjeli da zadrže Rusiju pozadi", rekao je Putin govoreći o SAD i njihovim zapadnim saveznicima. "Sada, treba da uzmu u obzir novu realnost."

Američki podsekretar za odbrambenu politiku, Džon Rud, rekao je zakonodavcima u srijedu da Putinovi komentari "iako nisu iznenađenje, ipak su razočaravajući".

"Zabrinuti smo u vezi sa nekim doktrinama koje se podstiču iz Rusije, govoreći o ratnoj eskalaciji i većem oslanjanju na nuklearne mogućnosti u konfliktu", rekao je Rud.

Posvećenost kontroli naoružanja

On je takođe odbacio ruske tvrdnje da Moskva uvodi novo nuklearno oruže zato što Vašington nije sproveo prethodni sporazum o kontroli oružja.

"Sjedinjene Države ostaju predane svojim obavezama po pitanju kontrole oružja", rekao je Rud. "Nažalost, iskustvo sa Ruskom Federacijom u pogledu privrženosti njihovim obavezama ostavlja mnogo toga u sferi željenog."

Uprkos oštrom govoru, Rud i Hajten podijelili su nekoliko detalja tokom saslušanja u srijedu, koje je trajalo malo duže od pola sata, dok su mnogi zakonodavci SAD čekali do kraja sesije iza zatvorenih vrata, kako bi postavili pitanja.

Arhiva - Ruski predsjednik Vladimir Putin govori tokom godišnjeg obraćanja povodom stanja nacije u Manezu u Moskvi, Rusija, 1. mart 2018.
Arhiva - Ruski predsjednik Vladimir Putin govori tokom godišnjeg obraćanja povodom stanja nacije u Manezu u Moskvi, Rusija, 1. mart 2018.

Svjesni ruskog napretka

Američki zvaničnici rekli su ranije da je nuklearno oružje koje je Putin promovisao u svom govoru prošle nedjelje, u procesu razvoja već neko vrijeme, procesu koji je pažljivo posmatran.

Zvaničnici, zajedno sa nekim analitičarima, takođe su iznijeli sumnje po pitanju toga koje je od prikazanog ruskog oružja zapravo operativno.

Bijela kuća je takođe primjetila da, kao dio novog 700 milijardi dolara vrijednog budžeta, američka vojska aktivno radi na unaprjeđenju svog nuklearnog arsenala i raketnog odbrambenog sistema.

Zvaničnici u Vašingtonu takođe su skrenuli pažnju na predloženi fiskalni budžet za 2019., koji poziva na dodatnih 24 milijarde dolara posebno predviđenih za održavanje i unaprjeđenje nuklearnih snaga zemlje. To takođe predviđa sredstva za manje nuklearne glave i krstareće rakete koje se lansiraju sa mora, sve predviđene da odvraćaju zemlje poput Rusije.

Regionalna raketna odbrana

Takođe, postoje planovi za unaprjeđenje regionalnih odbrambenih mogućnosti, uključujući antiraketne sisteme Patriot i THAAD sisteme, koji su raspoređeni kao odgovor na prijetnje iz Severne Koreje i Irana.

Uz to, odbrambeni zvaničnici kažu da SAD rade na novoj generaciji senzora za otkrivanje raketa, laserima i drugim mogućnostima u svemiru za odbranu protiv napredovale prijetnje iz Rusije i Kine.

Ali za sada, zvaničnici SAD upozoravaju da najveća prijetnja stiže iz zemalja koje ne uspijevaju da razumiju sposobnost Vašingtona.

"Moramo da se čuvamo pogrešnih računica po pitanju naših potencijalnih protivnika, posebno Rusije i Kine", rekao je Hajten iz Strategijske komande.

"Ne možemo im dozvoliti da misle da mogu da upotrebe nuklearno oružje, a da Sjedinjene Države neće biti u mogućosti da odgovore", rekao je.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG