Linkovi

SAD planiraju da ulože milijarde dolara u proizvodnju vakcine protiv Covida


Priprema vakcina u Dječjoj bolnici u Chicagu (Foto: AP/Nam Y. Huh, File)
Priprema vakcina u Dječjoj bolnici u Chicagu (Foto: AP/Nam Y. Huh, File)

Sjedinjene Države planiraju da ulože milijarde dolara u proširenje kapaciteta za proizvodnju vakcine protiv Covida 19 da bi na raspolaganju imale najmanje milijardu doza do druge polovine naredne godine, prenijela je agencija Reuters pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika Bijele kuće. 

Vijest o novom ulaganju biće zvanično objavljena u srijedu, dok se administracija predsjednika Joea Bidena suočava sa sve većim pritiskom aktivista da izdvoji više doza za siromašnje zemlje.

Ulaganje u proizvodnju vakcine dio je privatno-javnog partnerstva da bi se zadovoljile potrebe u Americi i širom svijeta, ali i pripremilo za buduće pandemije, rekli su za dnevnik New York Times doktor David Kessler​, zadužen za distribuciju vakcina, i Jeff Zients​, koordinator Bijele kuće za koronavirus.

Procjenjuje se da će plan koštati nekoliko milijardi dolara, a biće plaćen sredstvima iz paketa za podsticaj ekonomije koji je Biden potpisao u martu, rekao je Kessler za Times.

Zvaničnik administracije rekao je za Reuters da se vlada priprema da ponudi proizvođačimma RNK vakcine značajnu pomoć da prošire infrastrukturu i kapacitete, uključujući objekte, opremu, osoblje ili obuku.

"Kratkoročno, to bi omogućilo da značajna količina doza vakcine protiv Covida bude dostupna za globalnu upotrebu, a dugoročno bi pomoglo da se uspostave održivi domaći proizvodni kapaciteti za brzu proizvodnju vakcina za buduće prijetnje", objasnio je neimenovani zvaničnik.

David Kessler naglasio je za Times da je cilj da se osiguraju veći kapaciteti u budućnosti.

"Cilj je da se osigura da postoje prošireni kapaciteti protiv sojeva kovida i da sa takođe pripremimo za narednu pandemiju. U slučaju budućih pandemija, virusa, cilj je da imamo kapacitete za proizvodnju vakcine 6 do 9 mjeseci od utvrđivanja patogena i da imamo dovoljno doza za sve Amerikance", naglasio je Kessler.

XS
SM
MD
LG