Linkovi

Šta zna Pentagon o NLO?


Šta se nalazi u izvještaju o 120 slučajeva NLO
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Šta se nalazi u izvještaj o 120 slučajeva NLO

Šta Pentagon, FBI i američke obavještajne agencije znaju o neidentifikovanim letećim objektima? Očekuje se da će izvještaj iznijeti malo zaključaka i pokrenuti mnoga pitanja - posebno o zemljama koje su američki rivali. 

U velikom izvještaju američke vlade o neidentifikovanim letećim objektima (NLO), objavljenom u petak, navodi se da vojni i obavještajni analitičari nemaju dovoljno podataka da odrede prirodu tajanstvenih letećih objekata na koje su nailazili vojni piloti, uključujući i pitanje da li oni predstavljaju napredne tehnologije neke države, atmosferske pojave ili su vanzemaljske prirode, prenosi agencija Reuters.

Izveštaj koji je predat Kongresu i objavljen javno, sadrži podatke o 144 slučaja koje vladini zvaničnici nazivaju “neidentifikovanim vazdušnim fenomenima” ili NVF, počevši od 2004. Izvještaj je objavila kancelarija Direktora nacionalnih obavještajnih službi zajedno sa radnom grupom američke mornarice za NVF.

Izvještaj sadrži i primjere fenomena koji su od ranije poznati javnosti, pošto je Pentagon objavio video snimke koje su snimili piloti američke mornarice, a na kojima se vide tajanstvene letjelice nadomak istočne i zapadne obale SAD, čija brzina I sposobnost manevrisanja prevazilaze poznate tehnologije u avijaciji. Na letjelicama se nije jasno vidio motor niti površine za kontrolu letenja.

Visoki američki zvaničnik je, na pitanje o mogućnosti da postoji vanzemaljsko objašnjenje ovih fenomena, rekao: “To nije bila svrha radne grupe, da procjenjuje potragu za životom van Zemlje. To nije bio naš zadatak.”

"Od 144 prijavljenih pojava kojima se bavimo, nemamo jasne indicije da za bilo koju od njih postoji neko vanzemaljsko objašnjenje – ali ćemo ići kuda nas podaci vode”, dodao je taj zvaničnik.

Svi slučajevi osim jednog, koji je pripisan grešci u radaru, ostaju neobjašnjeni i predmet su daljih analiza, rekli su američki zvaničnici koji su razgovarali sa novinarima pod uslovom da ostanu anonimni, na brifingu o zaključcima izvještaja.

Kod preostalih 143 slučajeva, vlada tek treba da donese zaključak da li su prijavljeni fenomeni vanzemaljskog porijekla, izjavili su zvaničnici.

Takođe, radna grupa nema dovoljno dokaza da zaključi da li neki od prijavljenih incidenata predstavljaju eventualne nepoznate sisteme letenja koje su razvili američka vlada, komercijalni entiteti, ili pak neka strana vlada, naveli su zvaničnici.

"Na osnovu podataka kojima raspolažemo, nemamo jasne indikacije da li su neki od tih neidentifikovanih vazdušnih fenomena dio stranog obavještajnog programa prikupljanja podataka, i nemamo jasne podatke koji bi ukazivali na veliki tehnološki napredak nekog potencijalnog protivnika SAD”, rečeno je novinarima na brifingu.

Vlada je proteklih godina usvojila NVF kao termin koji koristi za pojave koje su do sada nazivane “neidentifkovanim letećim objektima”, ili NLO, koji se odavno povezivao sa vanzemaljcima.

Drugi visoki zvaničnik izjavio je da 21 izvještaj ukazuje na letjelice “koje, po svemu sudeći, imaju neku naprednu tehnologiju ili napredni pogon”, i razvijaju brzine veće od onih za šta SAD vjeruju da je u domenu tehnologije stranih protivnika Amerike.

Izvještaj o NVF je tražio Kongres, u okviru šireg obavještajnog zakona koji je potpisao bivši predsjednik Donald Trump u oktobru prošle godine. Senator Marko Rubio imao je ključnu ulogu u naručivanju izvještaja.

Izvještaj je prekretnica za američku vladu nakon što je njena vojska decenijama izbjegavala odgovore, i demantovala i diskreditovala izvještaje o neidentifikovanim letećim objektima i “letećim tanjirima”, još od 1940-ih.

Izvjestan broj mornaričkih pilota je u skorije vrijeme bio spreman da o svojim iskustvima sa neidentifikovanim vazdušnim fenomenima razgovara sa autorima dokumentarnih filmova i medijskim organizacijama kao što je Reuters.

Mnogo posla koji je radna grupa obavila do sada odnosio se na skidanje stigme, i osiguravanje da se oni koji primijete neidentifikovane objekte osjećaju dovoljno opušteno da ih prijave, i da bude jasno kako treba da to prijave”, rekao je prvi zvaničnik koji je govorio na brifingu.

"Mislim da je Sekretarijat za odbranu načinio značajne korake proteklih mjeseci da prenese tu poruku.”

Ovo nije prvi zvanični vladin izvještaj o ovoj temi. Na primjer, američko vojno vazduhoplovstvo je sprovelo raniju istragu o NLO koju je nazvalo "Projekat plava knjiga", koji je završen 1969. Sadržao je spisak 12.618 pojava od kojih je se kod 701 pominju objekti koji su zvanično ostali “neidentifkovani”.

1994. američko vojno vazduhoplovstvo je objavilo da je sprovelo studiju da bi se locirala dokumenta i podaci u vezi sa “incidentom u Rozvelu” 1947. u Novom Meksiku. U studiji je rečeno da materijal pronađen blizu Rozvela odgovara onome poslije rušenja balona – što je bilo dugogodišnje objašnjenje vojske za incident, te da nema dokumenata koji bi pokazali da su tada pronađena tijela vanzemaljaca ili vanzemaljski materijal.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG