Linkovi

Pentagon se zalaže za jeftinije oružane snage


Robert Gates: Eisenhower se pribojavao da će se naša zemlja pretvoriti u nabildanu zemlju garnizonskog tipa; vojno jaku ali sa stagnirajućom ekonomijom te strateškim ciljevima čije postizanje više ne može plaćati

Dnevnik Wall Street Journal piše o želji američkog ministra obrane Roberta Gatesa da smanji troškove u Pentagonu, prije svega rezanjem birokracije i nabavama jeftinijih tipova naoružanja. U govoru u Predsjedničkoj knjižnici Dwighta Eisenhowera u mjestu Abilene u Kansasu – na skupu povodom 65. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata - Gates je najavio da mu je cilj da se proračun Ministarstva obrane svake godine smanji za 10 do 15 milijardi dolara. Kritizirao je angažiranje privatnog sektora koji posljednjih petnaestak godina obavlja najveći dio administrativnih poslova oružanih snaga – rekavši da se pokazalo da je to vrlo skupa opcija, jer često 'kontraktori unajmljuju dodatne kontraktore', kako bi se obavio posao. Također je najavio da će se pri nabavama novih borbenih sustava naglasak staviti na tradicionalna i jeftinija oružja – kakva se koriste u Afganistanu i Iraku – a da će se manje kupovati 'futurističko', tehnički najmodernije naoružanje.

Kako piše list Kansas City Star, Robert Gates je izabrao Eisenhowerovu predsjedničku knjižnicu zbog toga što je upravo Dwight Eisenhower – zapovjednik savezničkih snaga za Drugog svjetskog rata – na kraju svog predsjedničkog mandata upozorio na opasnost ogromnog utjecaja 'vojno-industrijskog kompleksa' i vojne industrije općenito na nacionalnoj političkoj sceni. 'Eisenhower se pribojavao da će se naša zemlja pretvoriti u nabildanu zemlju garnizonskog tipa; vojno jaku ali sa stagnirajućom ekonomijom te strateškim ciljevima čije postizanje više ne može plaćati' – rekao je u Kansasu ministar obrane Robert Gates.

Dnevnik Washington Post piše o nekim primjerima 'skupoće' Pentagona koje je naveo Robert Gates. Amerika ima 11 nosača aviona, dok niti jedna druga zemlja na svijetu nema više od jednog nosača aviona. Je li baš potrebno da imamo ratnu mornaricu koja je veća od 13 ostalih najvećih mornarica na svijetu zajedno? – upitao se Gates. Pa onda, povišice plaće za vojsku – propisane od Kongresa - koje su posljednjih godina bile toliko učestale da je čak i Pentagon zatražio da se uspore, jer neće biti dovoljno novca za druge troškove. A godišnji troškovi zdravstvenog osiguranja vojnika u prošlih su deset godina narasli s 19 milijardi na 50 milijardi dolara – naveo je ministar obrane.

XS
SM
MD
LG