Linkovi

SAD o Pandora papirima: Povećavamo napore da suzbijemo netransparentne finansijske transakcije


Zgrada State Departmenta u Washingtonu (Foto: AFP/Paul J. Richards)
Zgrada State Departmenta u Washingtonu (Foto: AFP/Paul J. Richards)

Američka vlada osnažila je napore da suzbije nezakonite finansijske transakcije između ostalog i ograničavanjem finansijske tajnosti offshore poslovanja, saopštio je State Department, reagujući na objavljivanje Pandora papira.

Neimenovani portparol State Departmenta, u odgovoru na zahtjev Glasa Amerike, nije komentarisao pojedinačne slučajeve pomenute u izvještaju, ali je naveo da je američki predsjednik Joe Biden posvećen većoj transparentnosti američkog i međunarodnih finansijskih sistema između ostalog, "razotkrivanjem nezakonitih poreskih rajeva", dok se "liderima koji kradu od svog naroda otežava da se kriju iza anonimnih offshore kompanija".

"Predsjednik Biden je u junu izdao memorandum kojim se borba protiv korupcije označava kao jedan od ključnih nacionalnih bezbjednosnih interesa. U odgovoru na memorandum, američka vlada je pojačala napore da suzbije nezakonite i netransparente finansijske transakcije u SAD i u inostranstvu, između ostalog, smanjenjem finansijske tajnosti offshorea, snažnom implementacijom federalnog zakona kojim se od američkih kompanija zahtijeva da svoje stvarne vlasnike prijave Sekretarijatu za finansije, i kada je to potrebno, identifikovanjem potrebe za novim reformama", navodi se u odgovoru.

Također se dodaje da je predsjednik Biden obećao da će raditi sa partnerima i saveznicima na rješavanju pitanja kao što su "zloupotreba offshore kompanija i pranje novca kroz trgovinu nekretninama".

Podsjeća se i da je američki Kongres prošle godine naložio Sekretarijatu za finansije da razvije bazu podataka stvarnog vlasništva što će, kako je ocijenjeno, značajno povećati transparentnost i odgovornost. Izražena je i nada da će Kongres podržati izdvajanje neophodnih sredstava za finansiranje "tog ključnog poduhvata".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG