Linkovi

Usvojen novi paket pomoći zbog pandemije


U.S. Speaker of the House Nancy Pelosi (D-CA) wields her gavel ahead of the final passage in the House of Representatives of U.S. President Joe Biden's $1.9 trillion coronavirus disease.
U.S. Speaker of the House Nancy Pelosi (D-CA) wields her gavel ahead of the final passage in the House of Representatives of U.S. President Joe Biden's $1.9 trillion coronavirus disease.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakonski prijedlog o novoj pomoći ugroženima pandemijom vrijedan 1,9 hiljada milijardi dolara, koji je prethodno usvojen u Senatu.

Prijedlog zakona podržalo je 220 članova predstavničkog tijela koje je pod kontrolom demokrata, dok je protiv bilo njih 211.

Jedan od predstavnika demokrata, Jared Golden iz države Maine glasao je protiv prijedloga.

Ishod glasanja u Predstavničkom domu Kongresa omogućilo je predsjedniku SAD Joeu Bidenu, koji je predložio novu ekonomsku pomoć, da potpiše zakon kasnije ove nedjelje.

Usvajanje prijedloga, koji predstavlja jednu od najvećih mjera protiv siromaštva u SAD od 1960-tih, predstavljalo bi veliki pobjedu za demokrate koji imaju većinu u Kongresu i predsjednika Bidena, manje od dva mjeseca nakon što je preuzeo predsjednički mandat, ocijenjuje agencija Reuters.

"Usvojićemo ga, nadam se uz neke republikanske glasove", rekao je demokratski kongresmen Hakeem Jeffries, koji je prijedlog nazvao "inovativnim".

Senat, koji kontrolišu demokrate, usvojio je svoju verziju zakonskog prijedloga u subotu nakon maratonske sednice. Gornji dom Kongresa je eliminisao ili izmijenio neke odredbe prvobitnog predloga usvojenog u Predstavničkom domu, ukljućujući i povećanje minimalne cijene rada na federalnom nivou, na 15 dolara za sat.

Zbog izmjena koje je Senat usvojio, prijedlog o novoj pomoći zbog pandemije morao je ponovo da odobri Predstavnički dom prije nego što ga Biden potpiše.

Verzija, koju je usvojio Senat, u utorak je proslijeđena Predstavničkom domu na usvajanje.

Prva verzija je u Predstavničkom domu usvojena bez podrške republikanaca, a protiv je glasalo i dvoje umjerenih demokrata.

Republikanci, koji su na početku pandemije podržavali ekonomsku pomoć, kritikovali su Bidenov prijedlog kao preskup.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG