Linkovi

SAD otvaraju granice sa Meksikom i Kanadom za vakcinisane


Zabrana ulaska iz Kanade u SAD za turistička putovanja traje od marta 2020.
Zabrana ulaska iz Kanade u SAD za turistička putovanja traje od marta 2020.

SAD će u novembru ukinuti restrikcije za ulazak iz Kanade i Meksika za strane državljane koji su vakcinisani. Restrikcije na ulazak kopnenim putem iz ovih zemalja su najduže u istoriji - na snazi su od marta 2020.

Sekretar za unutaršnju bezbjednost SAD Alehandro Majorkas je u saopštenju naveo da će "narednog mjeseca administracija dozvoliti ulazak iz Meksika i Kanade putnicima koji su vakcinisani, a svrha putovanja može biti i turizam i posjeta prijateljima i porodici".

Nova pravila su slična onima koja su najavljena za ulazak iz Evrope i drugih dijelova svijeta, koja su takođe najavljena za novembar.

"Od početka pandemije, stanovnici pograničnih područja trpili su emotivnu i ekonomsku bol zbog zatvaranja granica. I to će konačno prestati", rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer.

Nevakcinisanima će i dalje biti zabranjen ulazak kopnenim putem u SAD iz Kanade i Meksika.

Još nije rečeno kada će nova pravila tačno stupiti na snagu u novembru, ali je najavljeno da će to uskoro biti poznato.

Nije poznato ni kada će na snagu stupiti nova pravila za vakcinisane međunarodne putnike koji dolaze avionom iz Evrope, Indije, Kine, Brazila. Za sada važi pravilo da oni koji su proteklih 14 dana boravili u ovim zemljama ne mogu da uđu u SAD, a najavljeno je da će novo pravilo početi da se primjenjuje u novembru.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su da će biti priznate sve vakcine odobrene u SAD - Pfijzer, Moderna, Johnson i Johnson, kao i one koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija - Astra Zeneca, Sinofarm i Sinovak. Jedino nije poznato da li će se priznavati kombinacije dvije doze vakcine.

Putnici koji dolaze avionom će, prije nego što uđu u avion, uz potvrdu o vakcinaciji morati da pokažu i negativan PCR test.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG