Linkovi

SAD osuđuju rusku isporuku raketa Siriji


Isporuka ruskih projektila Siriji “vrlo je nezgodna” odluka, donesena “u zao čas,” rekao je zapovjednik združenog stožera američke vojske, general Martin Dempsey. Izjava tog visokog vojnog dužnosnika prva je službena potvrda američke vlade da je Rusija prodala krstareće rakete “ubojice brodova” režimu Bashara al-Assada. Doprema ruskih raketa osokolit će, rekao je, u petak, Dempsey, režim u Damasku i produžiti patnje sirijskog naroda.

Prema pisanju New York Timesa, ruske protubrodske rakete naprednije su od onih u prethodnim pošiljkama. Moskva je priopćila da samo ispunjava ugovorne obaveze prema Siriji i da nema nikakvog interesa u tome da Assad ostane na vlasti.

Rusija i SAD zajedno rade na organizaciji međunarodne mirovne konferencije o Siriji, čije se održavanje planira za idući mjesec. Konferencija bi trebala okupiti i za zajednički stol dovesti predstavnike sirijske opozicije i sirijskog režima i otvoriti put stvaranju nove prijelazne vlade.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da se protivi iranskom sudjelovanju u mirovnim pregovorima. Glasnogovornik ministarstva je rekao da Francuska ne vidi kako je moguće da zemlja poput Irana, koja prijeti regionalnoj stabilnosti, može sudjelovati u pregovorima.

Rusija pak smatra da Iran, bliski saveznik Sirije, mora biti uključen u pregovore i optužuje Zapad za pokušaj sužavanja kruga sudionika. SAD se još nisu izjasnile o tome tko može sudjelovati jer, kako je rečeno, ne žele unaprijed donositi odluke.
XS
SM
MD
LG