Linkovi

SAD osudio napad Sjeverne Koreje, ali poziva na odmjereni odgovor


SAD osudio napad Sjeverne Koreje, ali poziva na odmjereni odgovor
SAD osudio napad Sjeverne Koreje, ali poziva na odmjereni odgovor

Američki predsjednik Barack Obama ponovio nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država Južnoj Koreji

Sjedinjene Države osudile su napad sjevernokorejskog topništva na jedan južnokorejski otok u blizini prijeporne morske granice pri čemu su poginula dva južnokorejska marinca, a 18 osoba je ranjeno uključujući troje civila. Južna Koreja uzvratila je vatru u jednom od najdramatičnijih sukoba dvije strane od okončanja Korejskog rata 1953. godine. Američki predsjednik Barack Obama potvrdio je američku predanost obrani Južne Koreje no službeni Washington poziva na odmjereni odgovor.

Odmah po povratku u Bijelu kuću s kratkog puta u saveznu državu Indianu američki predsjednik sastao se s članovima Vijeća za nacionalnu sigurnost te vodećim vojnim zapovjednicima i diplomatima. U izjavi Bijele kuće navodi se da je predsjednik Obama ponovio nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Država Južnoj Koreji te da se razgovaralo o načinima unapređivanja mira i sigurnosti na Korejskom poluotoku. Ranije je zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Bill Burton opisao predsjednika Obamu kao „ogorčenog“ akcijama Sjeverne Koreje dodajući da Sjedinjene Države stoje rame uz rame s Južnom Korejom te da su potpuno predane obrani Juga.

Nakon konzultacija s južnokorejskim, japanskim i kineskim dužnosnicima posebni američki izaslanik za Sjevernu Koreju Stephen Bosworth vraća se u Washington danas. Bosworth je upućen u regiju ranije ovog tjedna na razgovore o novom nuklearnom objektu Sjeverne Koreje, a s kineskim dužnosnicima razgovarao je i o napadu sjevernokorejskog topništva. Bosworth je akciju Pyongyanga nazvao agresijom dodajući kako Sjedinjene Države i Kina dijele stajalište da je sukob – citiramo – „vrlo nepoželjan“ te da je potrebna suzdržanost na obje strane.

Glasnogovornik Državnog tajništva Mark Toner izjavio je da se radilo o neisprovociranom vojnom napadu. Kazao je da Sjedinjene Države planiraju „odmjeren i združeni odgovor“ te da surađuju s Kinom i drugim partnerima iz šestostranih pregovora o nuklearnom programu Sjeverne Koreje. Američko Ministarstvo obrane priopćilo je da prati razvoj situacije te da je u kontaktu s južnokorejskim kolegama. Glasnogovornik Pentagona Dave Lapan rekao je da je prerano za razmatranje moguće američke akcije na sjevernokorejski napad.

XS
SM
MD
LG