Linkovi

Novi pokušaj Bidena da smanji oružano nasilje


Predsjednik Biden razgovara sa sekretarom za pravosuđe, predstavnicima policije i drugim liderima o strategijama za smanjenje oružanog nasilja, 12. jula 2021.
Predsjednik Biden razgovara sa sekretarom za pravosuđe, predstavnicima policije i drugim liderima o strategijama za smanjenje oružanog nasilja, 12. jula 2021.

Po drugi put u posljednje tri nedjelje, predsjednik Joe Biden sastao se u Bijeloj kući sa liderima gradova i zvaničnicima policije, u nadi da će pronaći načine za smanjenje kriminala i suzbijanja oružanog nasilja.

Biden i sekretar za pravosuđe Merrick Garland​ sastali su se u ponedeljak sa gradonačelnicom Washingtona Muriel Bowser, gradonačelnikom San Josea u Californiji Samom Liccardom​ i najvišim policijskim zvaničnicima iz četiri grada.

Jedan od prisutnih bio je Eric Adams​, bivši kapetan njujorške policije i veliki favorit za slmedećeg gradonačelnika grada New Yorka.

"Zapostavili smo manjinske i siromašne zajednice u ovoj zemlji. Odmah smo odgovorili kada smo vidjeli pucnjavu iz automatskih pušaka na univerzitetskim kampusima u prigradskim okruzima. I to je bila ispravna stvar. Ali problem u Americi je upotreba oružja. Ipak, demografija žrtava pokazuje da su oni crni, smeđi i siromašni. Predugo smo to ignorisali."

Šefica policije Memphisa, Cerelyn CJ Davis​, poručila je da je potrebno pronaći ravnotežu.

"Ne možemo samo da nastavimo da hapsimo, moramo da uklonimo oružje sa ulica, da pozovemo ljude na odgovornost i osiguramo da naše zajednice dobiju vrstu zaštite koja im je potrebna. Trenutno su manjinske zajednice terorisane oružanim nasiljem. Moramo da osiguramo da ljudima pružimo priliku da ostanu van sistema krivičnog pravosuđa. Ali sa onima koji nastavljaju da vrše nasilne zločine, mora se baviti sistem krivičnog pravosuđa. Dakle, moramo imati ravnotežu."

Biden je oružano nasilje u SAD nazvao "epidemijom" i "međunarodnom sramotom", ali je bio nemoćan da ga zaustavi. Zatražio je da Senat usvoji dvije mjere kontrole oružja koje je odobrio Predstavnički dom.

Nasilni kriminal je znatno porastao tokom 2020. godine, broj ubistava je skočio za 30 posto, a oružano nasilje za 8 procenata. Prema nekim procjenama, 2021. bi mogla biti najsmrtonosnija godina u pogledu oružanog nasilja u SAD u posljednje dvije decenije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG