Linkovi

SAD optužile troje Rusa i četvero Amerikanca za kampanju štetnog utjecaja


Arhiv - Zgrada Robert F. Kennedy Sekretarijata za za pravosuđe u Washingtonu, 23. januara 2023.
Arhiv - Zgrada Robert F. Kennedy Sekretarijata za za pravosuđe u Washingtonu, 23. januara 2023.

Američki Sekretarijat za pravosuđe u utorak je podigao optužnicu protiv trojice ruskih bezbjednosnih agenata i četiri Amerikanca za sprovođenje "višegodišnje kampanje zlonamjernog utjecaja stranih zemalja u Sjedinjenim Državama" u ime ruske vlade.

Federalna velika porota u južnom gradu Tampa na Floridi navela je da su agenti ruske Federalne službe bezbjednosti regrutovali, finansirali i usmjeravali američke političke grupe da djeluju kao neregistrovani agenti Moskve kako bi "sijali razdor i širili prorusku propagandu". U optužnici, koja je zamijenila raniju, navodi se da su ruski obavještajci tajno finansirali i nadgledali političke kampanje za lokalnu kancelariju u SAD.

"Ruska spoljna obavještajna služba je navodno upotrijebila kao oružje naša prava iz Prvog amandmana — slobode koje Rusija uskraćuje sopstvenim građanima — da podijeli Amerikance i da se miješa u izbore u Sjedinjenim Državama", rekao je pomoćnik generalnog tužioca Matthew Olsen iz Odjeljenja za nacionalnu bezbjednost Sekretarijata za pravosuđe.

U optužnici se navodi da je grupu pod nazivom Antiglobalizacijski pokret Rusije osnovao stanovnik Moskve Aleksandar Viktorovič Jonov, jedan od trojice optuženih Rusa, koji je finansirala ruska vlada. SAD navode da je ruska grupa sprovela kampanju zlonamjernog utjecaja pod nadzorom još dvojice optuženih u ovom slučaju, agenata Federalne službe bezbjednosti Alekseja Borisoviča Suhodolova i Jegora Sergejeviča Popova.

SAD su optužile trojicu Rusa da su 2019. godine rukovodili kampanjom neimenovanog kandidata za lokalnu kancelariju u Sant Pitersburgu na Floridi i nazvali političkog aspiranta kao "kandidata kojeg nadgledamo", ali su namjeravali da se njegov rad proširi do predsjedničkih izbora u SAD 2020.

Jonov je navodno regrutovao članove političkih grupa u Sjedinjenim Državama, uključujući Afričku narodnu socijalističku partiju i pokret Uhuru na Floridi.

Četvorica optuženih Amerikanaca — Omali Yeshitela, Penny Joanne Hess, Jesse Nevel and Augustus C. Romain Jr. — imaju prebivališta u Sent Pitersburgu, a prema Ministarstvu pravde, svi su imali veze sa Afričkom narodnom socijalističkom partijom i pokretom Uhuru.

Sekretarijat za pravosuđe je saopštio da je jedan od fokusa navodne operacije uticaja Jonova "bilo da se stvori izgled američke narodne podrške ruskoj aneksiji teritorija u Ukrajini".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG