Linkovi

SAD: Ohrabrujuće vijesti na polju zapošljavanja


SAD: Ohrabrujuće vijesti na polju zapošljavanja
SAD: Ohrabrujuće vijesti na polju zapošljavanja

Poboljšano zapošljavanje u sektoru proizvodnje, maloprodaje i prijevoza u prosincu obilježili su šesti mjesec za redom u kojem je otvoreno više od 100 tisuća radnih mjesta. To je ohrabrujući znak za predsjednika Baracka Obamu, no on je svjestan da pred ekonomijom stoji još dugi put oporavka

U Sjedinjenim Državama otvoreno je oko 200 tisuća radnih mjesta u prosincu, čime je stopa nezaposlenosti pala na osam i pol posto, najnižu razinu u posljednje tri godine. Posljednje brojke iz Ministarstva rada nadmašile su očekivanja ekonomskih analitičara i odražavaju poboljšanu sliku na tržištu rada. Međutim, neki kažu da američka ekonomija i dalje ne raste dovoljno brzo.

Preko 200 tisuća Amerikanaca primilo je vrlo željeni poklon tijekom božićno-novogodišnjih praznika - posao. Nakon četiri mjeseca bez posla, Jack Marquardt u prosincu je dobio posao konzultanta.

"Početkom ovog mjeseca počinjem raditi! To je bio fantastičan poklon nakon Božića i savršen početak nove godine."

Zapošljavanjem u prosincu, boljim od očekivanog, stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama snižena je za dvije desetine postotka. No, Daniel Gross, kolumnist internetske publikacije Yahoo Finance, kaže da je to još uvijek šest milijuna radnih mjesta manje nego prije početka recesije:

"Svakog mjeseca trebali bi imati oko 200 tisuća novo-otvorenih radnih mjesta. Ali ni to nije dovoljno da bi nadoknadili izgubljeno u 2008. i 2009. godini."

Poboljšano zapošljavanje u sektoru proizvodnje, maloprodaje i prijevoza u prosincu obilježili su šesti mjesec za redom u kojem je otvoreno više od 100 tisuća radnih mjesta. To je ohrabrujući znak za predsjednika Baracka Obamu, svjesnog da pred ekonomijom stoji dugi put oporavka:

"Nakon što smo izgubili preko osam milijuna radnih mjesta zbog recesije, očito je da je pred nama još puno posla. No, važno je da Amerikanci znaju da je u privatnom sektoru otvoreno tri milijuna i 200 tisuća radnih mjesta u posljednja 22 mjeseca."

Za neke, međutim, to nije dovoljno dobro, posebice ne u godini predsjedničkih izbora. Favorit za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke Mitt Romney podsjetio je svoje pristaše da je nezaposlenost iznosila osam posto prije nego što je predsjednik Obama stupio na predsjednički položaj prije tri godine:

"Naš predsjednik ne razumije na koji način ekonomija funkcionira. Vrijeme je da dobijemo predsjednika koji to razumije."

Na Wall Streetu, ulagači ostaju na oprezu. Unatoč pozitivnim pomacima na tržištu rada i rastućem povjerenju potrošača, ekonomist George Perry upozorava da za američku ekonomiju još uvijek postoje rizici:

"Rizici u 2012. godini postoje i zbog sve gore situacije u Europi i zbog usporavanja ekonomskog rasta u pacifičkom regionu, posebno u Kini."

Računajući Amerikance koji su nezaposleni preko godinu dana i one koji su odustali od traženja posla, neke konzervativne skupine smatraju da bi stvarna stopa nezaposlenosti mogla biti skoro 16 posto.

XS
SM
MD
LG