Linkovi

SAD odobrile slanje aviona F-16 Ukrajini iz Danske i Holandije


Američki borbeni avioni F-16
Američki borbeni avioni F-16

SAD su odobrile slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu iz Danske i Holandije čim se završi obuka pilota, rekli su zvaničnici.

Ukrajina je aktivno tražila borbene avione američke proizvodnje, kako bi joj pomogli da se suprotstavi ruskoj agresiji.

Washington je Danskoj i Holandiji dao zvanična uvjeravanja da će SAD ubrzati odobravanje zahtjeva za transfer aviona F-16 u Ukrajinu kada piloti prođu obuku.

"Pozdravljamo odluku Washingtona da otvori put za slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu", napisao je holandski ministar spoljnih poslova Wopke Hoekstra na platformi X.

Danska je također saopštila da će se razgovarati o slanju aviona Ukrajini.

"Vlada je nekoliko puta rekla da je donacija prirodan sljedeći korak nakon obuke. O tome razgovaramo sa bliskim saveznicima i očekujem da ćemo uskoro moći da budemo konkretniji u vezi sa tim", rekao je danski ministar odbrane Jakob Ellemann-Jensen.

Koalicija od 11 zemalja trebalo je da počne da obučava ukrajinske pilote za upravljanje borbenim avionima F-16 u Danskoj. Članice NATO-a Danska i Holandija predvode tu obuku i održavaju avione.

Holandski premijer Mark Rutte je u maju rekao da Holandija ozbiljno razmatra da obezbijedi Ukrajini F-16, jer trenutno povlači borbene avione iz sopstvenih oružanih snaga.

Državni sekretar SAD Antony Blinken poslao je pisma danskim i holandskim kolegama uvjeravajući ih da će zahtjevi biti odobreni, rekao je američki zvaničnik.

"Pišem da izrazim punu podršku SAD i za transfer borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, i za obuku ukrajinskih pilota od strane kvalifikovanih instruktora F-16", rekao je Blinken u pismu dvojici zvaničnika, a u čiju kopiju je Reuters imao uvid.

Predsjednik SAD Joe Biden je u maju odobrio programe obuke ukrajinskih pilota na F-16. Pored obuke u Danskoj, centar za obuku je trebalo da bude formiran u Rumuniji.

Kijev neće moći da upravlja američkim borbenim avionima F-16 naredne jeseni i zime, rekao je portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat.

Američki zvaničnici su nezvanično kazali da bi avioni F-16 bili od male pomoći Ukrajini u njenoj trenutnoj kontraofanzivi, kao i da neće donijeti mnogo promjena kada na kraju stignu, s obzirom na ruske sisteme protivvazdušne odbrane.

XS
SM
MD
LG