Linkovi

SAD odobrile lijek za Alzhajmerovu bolest koji umjereno usporava bolest


ilustracija
ilustracija

Američki zdravstveni zvaničnici odobrili su u petak pomno nadzirani lijek za Alzhajmerovu bolest koji umjereno usporava bolest krađe mozga, iako uz potencijalne sigurnosne rizike koje će pacijenti i njihovi liječnici morati pažljivo odmjeriti.

Lijek, Leqembi, prvi je za koji se uvjerljivo pokazalo da usporava opadanje pamćenja i razmišljanja koji definira Alzhajmerovu bolest ciljajući na osnovnu biologiju bolesti. Uprava za hranu i lijekove odobrila ga je za pacijente s Alzhajmerom, posebno za one s blagom ili ranim stadijumom bolesti.

Leqembi, iz japanske kompanije Eisai i njenog američkog partnera Biogena, rijedak je uspjeh na polju naviklom na neuspjele eksperimentalne tretmane za neizlječivo stanje. Kašnjenje u kognitivnom padu uzrokovanom drogom vjerovatno iznosi samo nekoliko mjeseci, ali neki stručnjaci kažu da bi on ipak mogao značajno poboljšati živote ljudi.

“Ovaj lijek nije lijek. To ne sprječava pogoršanje stanja, ali mjerljivo usporava napredovanje bolesti”, rekla je dr. Joy Snider, neurolog sa Univerziteta Washington u St. Louisu. "To bi moglo značiti da bi neko mogao imati dodatnih šest mjeseci do godinu dana da može voziti."

Snider je naglasio da lijek, koji se izgovara "leh-KEM-bi", ima nedostatke, uključujući potrebu za infuzijama dvaput mjesečno i moguće nuspojave poput oticanja mozga.

Odobrenje FDA-e došlo je putem njegovog ubrzanog puta, koji omogućava lansiranje lijekova na osnovu ranih rezultata, prije nego što se potvrdi da su od koristi pacijentima. Korištenje ove prečice od strane agencije je pod sve većim nadzorom vladinih nadzornika i kongresnih istražitelja.

Prošle sedmice, kongresni izvještaj je otkrio da je FDA-ovo odobrenje sličnog lijeka za Alczajmerovu bolest pod nazivom Aduhelm - također iz Biogena i Eisai - bilo "prepuno nepravilnosti", uključujući brojne sastanke sa zaposlenicima farmaceutskih kompanija koji nisu bili dokumentirani.

Ispitivanje novog lijeka, hemijski poznatog kao lekanemab, vjerovatno će značiti da većina pacijenata neće početi da ga prima mjesecima, jer osiguravatelji odlučuju hoće li ga i kako pokriti.

Lijek će koštati oko 26.500 dolara za tipično godišnje liječenje. Eisai je rekao da cijena odražava korist lijeka u smislu poboljšanog kvaliteta života, smanjenog opterećenja za njegovatelje i drugih faktora. Kompanija je svoju vrijednost odredila na preko 37.000 dolara godišnje, ali je rekla da je snizila cijenu kako bi smanjila troškove za pacijente i osiguravače. Nezavisna grupa koja procjenjuje vrijednost lijeka nedavno je rekla da bi cijena lijeka morala biti ispod 20.600 dolara godišnje da bi bila isplativa.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG