Linkovi

Sekretar za odbranu SAD: Rusija povećava nuklearni arsenal


ARHIVA: Američki državni sekretar na konferenciji za novinare u Pentagonu (Foto: REUTERS/Tom Brenner)
ARHIVA: Američki državni sekretar na konferenciji za novinare u Pentagonu (Foto: REUTERS/Tom Brenner)

Američki državni sekretar Lojd Ostin (Austin) rekao je u petak da Rusija proširuje i modernizuje svoj nuklearni arsenal.

Rusija ima najveće zalihe nuklearnog oružja u svijetu, sa blizu 6.000 bojevih glava, navode eksperti. Rusija i SAD zajedno imaju 90 odsto svjetskh nuklearnih bojevih glava - što je dovoljno da se uništi cijela planeta, prenosi agencija Reuters.

"Dok Kremlj nastavlja okrutni rat protiv Ukrajine koji nije ničim izazvan, cijeli svijet gleda kako Putin neodgovorno zvecka nuklearnim oružjem", rekao je Austin na ceremoniji povodom postavljenja novog komandanta Američke strateške komande koja nadzire američki nuklearni arsenal.

Ruski predsjednik je prethodno, na konferenciji za novinare u petak, rekao da bi svaka zemlja koja se usudi da napadne Rusiju nuklearnim oružjem bila uništena. Naglasio je da Rusija nema mandat da izvede preventivni prvi nuklearni udar ali da bi rusko napredno hipersonično oružje osiguralo snažan odgovor, ako zemlja bude napadnuta.

Putin je krajem septembra upozorio Zapad da ne blefira kada kaže da bi bio spreman da upotrijebi nuklearno oružje da odbrani Rusiju. Istog mjeseca je upozorio da su SAD napravile presedan atomskim napadima na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

Washington je upozorio Moskvu na posljedice bilo kakve upotrebe nuklearnog oružja. Dvije zemlje trebalo je da razgovaraju proteklih nedelja o postojećem sporazumu o ograničenja broja nuklearnih bojevih glava, ali se Rusija povukla uoči sastanaka i optužila SAD za toksično antirusko ponašanje.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost da bi sukob u Ukrajini mogao da izmakne kontroli i da preraste u rat Rusije i NATO-a.

"Ako stvari odu u pogrešnom smjeru, to može da bude užasno", rekao je Stoltenberg u intervjuu norveškoj televiziji NRK, prenosi agencija AP.

"U Ukrajini je užasan rat. To takođe može da postane rat punog obima koji prerasta u veliki rat između NATO-a i Rusije. Svakog dana radimo da to izbjegnemo", rekao je Stoltenberg, bivši premijer Norveške.

Takođe je ocijenio da "nema sumnje da postoji mogućnost da dođe do šireg rata" i naglasio je da važno da se izbjegne sukob "koji bi obuhvatio više zemalja u Evropi i postao širi rat u Evropi".

Kremlj je više puta optuživao NATO članice da su u suštini strana u konfliktu, zato što Ukrajini šalju oružje, obučavaju njene trupe i daju joj obavještajne podatke da napadnu ruske snage, podsjeća AP.

Američki predsjednik Joe Biden u petak je odobrio novu vojnu pomoć za Ukrajinu od 275 miliona dolara, sa novim kapacitetima za obaranje dronova i jačanje protivvazdušne odbrane, saaopšteno je iz Bijele kuće. Novi paket obuhvata i rakete za HIMARS lansere, artiljeriju, vojna vozila i oko 150 akumulatora.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG