Linkovi

SAD obustavile letove sa evakuisanim Afganistancima zbog malih boginja


Arhiv - Afganistanske izgbjeglice u hangaru vojne baze Ramstein u Njemačkoj 8. septembra 2021.

​Sjedinjene Države su privremeno obustavile dolazak svih letova sa evakuisanim Afganistancima zbog nekoliko slučajeva malih boginja među Afganistancima koji su nedavno pristigli u Ameriku.

Sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima u petak da su pauzu u prijemu evakuisanih preporučili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti "iz velike predostrožnosti".

Ona je rekla da se četvero Afganistanaca kod kojih su otkrivene male boginje nalazi u karantinu u SAD, u skladu sa zdravstvenim pravilima.

AP je prenio da se suspenzija odnosi na letove iz američkih baza u Njemačkoj i Kataru. Bijela kuća je, ranije u petak, saopštila da je još 32 američkih državljana ili osoba sa trajnim boravkom napustilo Afganistan uz pomoć SAD.

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbjednost Emily Horne​ izjavila je da je 19 osoba napustilo Afganistan avionom Qatar Airwayes dok je 13 otputovalo kopnenim putem.

Bio je to drugi evakuacioni let koji su dozvolili talibani od kako su američki vojnici napustili Afganistan.

"Današnji odlasci pokazuju kako Amerikancima pružamo jasne i bezbjedne opcije da napuste Afganistan sa različitih lokacija", saopštila je Horne.

Portparolka State Departmenta Jalina Porter​ kaže da su SAD ponudile mjesta na letu u petak 44 američkih državljana, ali da nisu svi odlučili da putuju. Procijenila je da je u Afganistanu ostalo još oko 100 američkih državljana.

Talibani su dozvolili prvom katarskom čarter letu da poleti sa aerodroma u Kabulu u četvrtak, što je bio prvi let evakuacije poslije okončanja američke vojne operacije u Afganistanu 31. augusta.

"Talibani su sarađivali u omogućavanju odlaska američkih državljana i građana sa pravom trajnog boravka na čarter letovima iz Kabula. Pokazali su fleksibilnost, i bili profesionalni u komunikaciji sa nama. To je pozitivan prvi korak", saopštila je Horne u četvrtak.

Komentari

XS
SM
MD
LG