Linkovi

SAD: Objavljena nova pravila u korist pilota putničkih avio-kompanija


(AP Photo/Ted S. Warren)
(AP Photo/Ted S. Warren)

Nova pravila, koja će stupiti na snagu za dvije godine, zahtijevaju smanjenje radnih sati za svakog pilota i dodijelu deset sati odmora između smjena, kako bi mogli dobiti najmanje osam sati neprekidnog sna

Agencija američke vlade za regulaciju civilnog zrakoplovstva u Sjedinjenim Državama ovog je mjeseca objavila nova pravila koja bi trebala pomoći u borbi protiv zamaranja pilota. Neke katastrofalne avionske nesreće dogodile su se upravo zbog grešaka umornih pilota. Upravljanje iscrpljenih pilota avionom predstavlja prijetnju ne samo putnicima, već i samim pilotima.

Američka savezna uprava za zrakoplovstvo tvrdi da će novi propisi jamčiti veću sigurnost pri letenju. Ta su pravila objavljena kao odgovor na davno izraženi zahtjev da se ne dozvoli pilotima da upravljaju avionom kad su umorni. Ray Lahood je američki ministar prometa:

"Ovi novi propisi pružit će pilotima priliku da dobiju osam sati neprekidnog sna prije svakog leta."

Nova pravila, koja će stupiti na snagu za dvije godine, zahtijevaju smanjenje radnih sati za svakog pilota i dodijelu deset sati odmora između smjena, kako bi mogli dobiti najmanje osam sati neprekidnog sna. Stručnjaci kažu da su se te promjene treable uvesti ranije. Neurolog Aman Savani pojašnjava da slike mozga pokazuju da pomanjkanje sna utječe na frontalni režanj mozga, zadužen za složene radnje, poput upravljanja avionom:

"Postoji nešto što se zove homeostatski pritisak. On se povećava s buđenjem, a nakon određenog vremena postaje previsok, do te mjere da mozak ponekad gotovo nesvjesno nadoknađuje san. Dakle, postoje razdoblja takozvanog "mikro" sna do kojeg dolazi nakon određene količine nedostatka sna."

Doktor Savani kaže da čak i drijemež od nekoliko sekundi negativno utječe na sposobnost rasuđivanja i vrijeme reagiranja, a gubitak sna sa sobom nosi dugoročne zdravstvene rizike.

"Specifični rizici povezani s kroničnim nedostatkom sna uključuju povećani rizik oboljenja od određenih vrsta raka, visokog krvnog pritiska ili dijabetesa tipa 2."

Nova pravila odnose se samo na pilote putničkih avio-kompanija. Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo odredila je da bi uključivanje pilota koji upravljaju teretnim avionima - a koji čine veliki segment avionske industrije - previše povisilo trošak uvođenja spomenutih promjena. Međutim, Nezavisna pilotska udruga podnijela je tužbu kojom traži od vlade da uspostavi isti stupanj sigurnosti za sve pilote. Brian Gaudet glasnogovornik je te pilotske udruge:

"Sve više naših pilota žali se da ih letovi previše zamaraju. Jedno od novih pravila nalaže da se pilotu može dozvoliti da leti samo tri noći za redom, a trenutno mnogi od njih lete četiri do pet. Cilj nam je da se taj broj smanji."

Negativne i ponekad smrtonosne posljedice neispavanosti očite su i u drugim profesijama koje zahtijevaju duge radne dane. Među njima su vozači kamiona, liječnici, policajci i kontrolori leta.

XS
SM
MD
LG