Linkovi

SAD objavile plan za efikasniji prijem ukrajinskih izbjeglica


Ukrajinci koji su pobjegli od rata u svojoj zemlji kreću se ka graničnom prelazu u Tihuani, u Meksiku, 2. aprila 2022. (Foto: Reuters/Jorge Duenes)
Ukrajinci koji su pobjegli od rata u svojoj zemlji kreću se ka graničnom prelazu u Tihuani, u Meksiku, 2. aprila 2022. (Foto: Reuters/Jorge Duenes)

Većem broju ukrajinskih izbjeglica biće dozvoljeno da uđu u SAD prema novom planu koji je u četvrtak objavila administracija predsjednika Joea Bidena.

Do sada, mnogi Ukrajinci koji su bježali od rata sa Rusijom i pokušavali da dođu u SAD, to su činili preko granice sa Meksikom, ali prema novom planu ta ruta će biti otežana, dok će prijavljivanje za azil biti olakšano.

Prema podacima novinske agencije Reuters, oko 3.300 Ukrajinaca tražilo je azil na južnoj granici SAD u martu. SAD očekuju priliv 100 hiljada izbjeglica, od kojih je 15 hiljada već stiglo u zemlju od početka rata 24. februara.

"Ponosni smo što možemo da ispunimo ono na šta se predsjednik Biden obavezao, a to je da poželi dobrodošlicu u SAD 100 hiljada Ukrajinaca i drugih koji bježe od ruske agresije", naveo je u saopštenju sekretar za unutrašnju bezbjednost Alejandro Mayorkas i dodao: "Ukrajinski narod nastavlja da prolazi kroz nezamislivu tragediju i gubitke usljed Putinovog neisprovociranog i neopravdanog napada na njihovu zemlju".

SAD navode da više Ukrajinaca želi da ostane blizu Ukrajine, jer se nadaju da će se jednog dana vratiti svojim kućama.

Da bi se izbjeglice kvalifikovale za novi program pod nazivom "Ujedinjenje za Ukrajinu" (Uniting for Ukraine), koji počinje sljedeće nedjelje, oni koji se prijavljuju moraju da imaju dokaz da su bili u Ukrajini počev od 11. februara, da imaju porodičnog sponzora, da su vakcinisani i da prođu bezbjednosnu provjeru.

Ukoliko im bude dozvoljeno da užu u zemlju, izbjeglice će moći da ostanu u SAD do dvije godine i neće imati put do državljanstva.

Oko pet miliona Ukrajinaca napustilo je svoju zemlju od početka rata.

Neke informacije iz ovog izvještaja preuzete su od AP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG