Linkovi

SAD obilježavaju savezni praznik Juneteeth


Mikia Cain iz Seattlea snima selfi ispred murala "Apsolutna jednakost" koji označava mjesto gdje je general Unije izdao naredbu 1865. koja je dovela do slobode robova u Teksasu, tokom proslave 16. juna u Galvestonu, Teksas, u junu. 19. 2023.
Mikia Cain iz Seattlea snima selfi ispred murala "Apsolutna jednakost" koji označava mjesto gdje je general Unije izdao naredbu 1865. koja je dovela do slobode robova u Teksasu, tokom proslave 16. juna u Galvestonu, Teksas, u junu. 19. 2023.

U srijedu se u Sjedinjenim Državama obilježava treći godišnji praznik juna, savezni praznik koji obilježava emancipaciju porobljenih crnaca 1865. na kraju građanskog rata.

Ime praznika potiče od 19. juna 1865. godine, kada je general-major američke vojske Gordon Granger umarširao u Galveston u Teksasu i obavijestio oko 250.000 robova da su slobodni nakon četiri godine rata između pobjedničke vojske Unije na sjeveru SAD-a i južne Konfederacije države.

Grangerova naredba je nametnula Proklamaciju o emancipaciji koju je 1. januara 1863. potpisao tadašnji predsjednik Abraham Lincoln koja je oslobodila više od 3 miliona porobljenih crnaca širom Konfederacije, ali nije stvarno stupila na snagu do kraja rata kada se Konfederacija predala.

Crnačke zajednice obilježavale su taj datum kao stvarni kraj ropstva na privatnim proslavama tokom sljedećeg stoljeća. Prvo službeno obilježavanje 1980. došlo je 1980. godine, kada ga je Teksas proglasio državnim praznikom. Druge zajednice širom SAD-a polako su počele usvajati godišnje obilježavanje kao državni praznik, što je na kraju dovelo do toga da svih 50 država i Distrikta Kolumbija sada priznaju taj dan u nekom obliku.

Juneteenth: Najmlađi američki praznik
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Težnja da se Juneteenth proglasi saveznim praznikom dobila je zamah tokom pokreta Black Lives Matter protiv rasizma i policijske brutalnosti, posebno nakon ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda od strane bijelog policajca iz Minneapolisa 2020.

Veliki dio uspjeha u podsticanju podrške nacionalnom prazniku zaslužna je Opal Lee, penzionisana afroamerička učiteljica i aktivistica poznata kao “baka Juneteentha”. Kao dijete, Lee je svjedočila grupi od 500 bijelaca koji su vandalizirali i spalili dom njene porodice do temelja.

Godine 2016., u dobi od 89 godina, započela je kampanju hodanja, putujući stotinama kilometara od svog rodnog grada Fort Wortha u Teksasu do Washingtona, D.C., kako bi se zalagala za savezni praznik.

Njeni napori postali su stvarnost 2021. godine, kada je predsjednik Joe Biden potpisao zakon koji je usvojio Kongres kojim se Juni obilježava kao 11. nacionalno priznati praznik.

U proglasu kojim se ovaj juni priznaje kao „dan obilježavanja“, predsjednik Biden je rekao da "juni ne samo da označava kraj prvobitnog grijeha američkog ropstva, već i početak rada u srcu i duši naše nacije: davanje obećanja Amerika prava za svakog Amerikanca.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG