Linkovi

SAD: Nova varijanta Covida možda zaraznija od prethodnih


Arhiv: Vakcinacija u Michiganu (Foto: REUTERS/Emily Elconin)
Arhiv: Vakcinacija u Michiganu (Foto: REUTERS/Emily Elconin)

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su u srijedu da nova varijanta koornavirusa BA.2.86 možda može da izazove više zaraza među ljudima koji su prethodno imali Covid ili su vakcinisani, u odnosu na ranije sojeve.

Iz CDC-a je navedeno da je prerano znati da li može da izazove teže oblike boleste u poređenju sa prethodnim varijantama.

Međutim, zbog velikog broja mutacija, strahuje se kako će nova varijanta uticati na imunitet stečen vakcinacijom ili prethodnom zarazom Covidom, saopšteno je iz cenatara.

Naučnici prate BA.2.86 zato što ima 36 mutacija u odnosu na trenutno dominatnu varijantu XBB.1.5.

CDC ipak napominje da još nema dovoljno uzoraka virusa za pouzdanije testiranje antitijela.

Iz američke agencije je ranije ovog mjeseca saopšteno da prati veoma mutiranu varijantu BA.2.86, koja je registrovana u SAD, Danskoj i Izraelu.

U srijedu je iz CDC-a saopšteno da trenutno povećanje broja hospitalizovanih u Americi vjerovatno nije prouzrokovano varijantom BA.2.86.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG