Linkovi

Američki nosač aviona se vraća kući nakon produženog angažmana u odbrani Izraela


Nosač aviona USS Gerald R. Ford puni gorivo iz naftne kompanije USNS Laramie u istočnom Sredozemnom moru, 11. oktobra 2023. (Fotografija američke mornarice putem AP-a)
Nosač aviona USS Gerald R. Ford puni gorivo iz naftne kompanije USNS Laramie u istočnom Sredozemnom moru, 11. oktobra 2023. (Fotografija američke mornarice putem AP-a)

Nakon višemjesečnog dodatnog dežurstva na moru pružajući zaštitu Izraelu, udarna grupa nosača aviona USS Gerald R. Ford će krenuti kući, objavila je mornarica.

Ford i prateći ratni brodovi bit će zamijenjeni amfibijskim jurišnim brodom USS Bataan i pratećim ratnim brodovima, USS Mesa Verde i USS Carter Hall. Tri plovila bila su u Crvenom moru i u tranzitu su prema istočnom Mediteranu posljednjih nekoliko dana.

Ford će otploviti kući "u narednim danima", navodi se u saopćenju 6. flote SAD-a, američke pomorske komande sa sjedištem u Evropi koja je odgovorna za brodove koji plove Mediteranom.

Ford je poslan u istočni Mediteran kako bi bio na udaljenosti od Izraela od jednog dana nakon Hamasovih napada 7. oktobra. Nosač je ostao u istočnom Mediteranu dok su njegovi prateći ratni brodovi uplovili u Crveno more, gdje su u više navrata presretali nadolazeće balističke rakete i napadačke dronove ispaljene iz Jemena koji kontrolišu Huti. Ministar odbrane Lloyd Austin posjetio je Ford prošlog mjeseca.

Ministar odbrane Lloyd Austin, lijevo, razgovara sa komandantom USS Gerald R. Ford, mornaričkim kapetanom Rickom Burgessom, tokom nenajavljene posjete brodu 20. decembra 2023.
Ministar odbrane Lloyd Austin, lijevo, razgovara sa komandantom USS Gerald R. Ford, mornaričkim kapetanom Rickom Burgessom, tokom nenajavljene posjete brodu 20. decembra 2023.

Otkako je angažiran u istočnom Mediteranu, Ford i USS Dwight D. Eisenhower nosači aviona bili su dio prisustva sa dva nosača u sklopu rata između Izraela i Hamasa, naglašavajući zabrinutost SAD-a da će se sukob proširiti. Ajzenhauer je nedavno patrolirao u blizini Adenskog zaliva, na ušću plovnog puta Crvenog mora, gdje je toliko komercijalnih brodova bilo napadnuto posljednjih nedelja.

U nedjelju su helikopteri Ajzenhauera i njegovog razarača USS Gravely odgovorili na poziv u pomoć sa kontejnerskog broda Maersk Hangzhou, koji je bio na udaru četiri mala čamca Huti koje podržava Iran. Kako su helikopteri odgovorili, čamci su pucali na njih, a helikopteri su uzvratili vatru, potopivši tri od četiri čamca i ubivši njihovu posadu, saopštila je američka Centralna komanda.

Neprekidni napadi na komercijalne brodove naveli su neke kompanije da obustave tranzit kroz uski moreuz Bab el-Mandeb, koji povezuje Adenski zaljev sa južnim Crvenim morem, a zatim i Sueskim kanalom.

Bataanov prateći ratni brod, Mesa Verde, je transportni dok koji prevozi približno 2.000 marinaca iz 26. marinske ekspedicione jedinice. Ti marinci pružaju "snage sposobne da podrže širok spektar misija", saopštila je američka 6. flota.

Carter Hall je dock desantni brod, koji prevozi amfibijske desantne brodove i njihove posade. I plovila i Bataan mogu podržavati rotacione avione; Bataan takođe može da nosi i podržava borbene avione F-35 sa vertikalnim polijetanjem marinaca.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG