Linkovi

Reprezentacija SAD na Svjetskom nogometnom prvenstvu - spoj iskustva i mladosti


Sjedinjene Države pokušat će popraviti utisak nakon razočaravajućeg nastupa 2006. godine u Njemačkoj kada američka selekcija nije prošla prvi krug natjecanja

Izbornik američke nogometne reprezentacije Bob Bradley objavio je imena 23 igrača koji će braniti američke boje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi.

Trojici američkih igrača ovo će biti treće Svjetsko nogometno prvenstvo. To su najbolji strijelac američke selekcije, veznjak Landon Donovan, zatim DeMarcus Beasley te branič Steve Cherundolo. Petnaestorici igrača ovo će biti prvi nastup na smotri najboljih nogometnih selekcija svijeta. Među njima je vezni igrač Michael Bradley, koji je izbornikov sin. Dvojica napadača su prvi strijelac američke lige MLS Edson Buddle iz Los Angeles Galaxya te Herculez Gomez koji nastupa za ekipu Pachuca u meksičkom prvenstvu. Svega četvorica američkih reprezentativaca s ovog popisa igraju u Sjedinjenim Državama, a svi ostali u inozemstvu.

Izbornik Bradley kaže da je zadovoljan svojim izborom: "Imamo igrače koji su ranije nastupali na Svjetskom nogometnom prvenstvu te su postali odlični predvodnici. Neki mlađi igrači igrali su važne uloge u kvalifikacijama. Neki novi igrači kasnije su se iskazali, ali donose entuzijazam. Vjerujem da se radi o skupini igrača odličnog karaktera i to je jedna od naših vrlina."

Preliminarna lista od 30 igrača trebala je biti predana FIFA-i do 11. svibnja, a uži izbor od 23 igrača za sve 32 selekcije sudionice treba biti prijavljen do 1. lipnja. Sjedinjene Države pokušat će popraviti utisak nakon razočaravajućeg nastupa 2006. godine u Njemačkoj kada američka selekcija nije prošla prvi krug natjecanja.

Posljednju utakmica pred polazak u Južnu Afriku američka reprezentacija imat će u Philadephiji protiv Turske. Još jedna provjera bit će protiv reprezentacije Australije, u Južnoj Africi, 5. lipnja.

Sjedinjene Države nalaze se u skupini C, s Engleskom, Slovenijom i Alžirom, a prvu utakmica odigrat će s Englezima 12. lipnja. Svjetsko nogometno prvenstvo počinje dan ranije, 11. lipnja susretom između Meksika i domaćina Južne Afrike.

XS
SM
MD
LG