Linkovi

SAD Nikoliću: Genocid u Srebrenici se ne može negirati


Marc Toner, State Department
Marc Toner, State Department

Washington poručuje predsjedniku Srbije da o genocidu u Srebrenici ne može govoriti na osnovu subjektivnih stavova, jer se radi o zločinu koji su relevantni međunarodni sudovi okarakterisali kao genocid.

SAD osuđuju nedavnu izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u kojoj je negirao genocid u Srebrenici.

U saopštenju State Departmenta koje je potpisao zamjenik glasnogovornika Marc Toner navodi se kako se „genocid u Srebrenici ne može subjektivno tumačiti jer se radi o definiranom kriminalnom činu koji je Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju potvrdio u konačnim i obvezujućim presudama u više slučajeva”.

“I Međunarodni sud pravde je također zaključio da je u Srebrenici počinjen genocid. To se ne može negirati”, navodi se u saopštenju.

Iz Američkog državnog sekretarijata sugerišu predsjedniku Srbije da bude konstruktivan u odnosu na regionalna pitanja, naglašavajući da “neutemeljene izjave o Srebrenici i drugim ratnim zločinima ne doprinose stabilnosti i pomirenju u regiji”.

Sjedinjene države, kako je saopšteno, pozivaju sve činioce da odgovornim postupcima podrže saradnju i pomirenje.

U intervjuu Televiziji Crne Gore, koji je emitovan 31. maja, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je kako u Srebrenici nije bilo genocida. Tu njegovu izjavu osudili su i čelni ljudi Europske unije.
XS
SM
MD
LG